США збираються зміцніти стійкість енергетичної інфраструктури України. Як саме – відповів речник Державного департаменту США Нед Прайс

09.11.2022
Фото: Susan Walsh/AP Images
Помічника держсекретаря з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайетта "попросили координувати енергетичну підтримку України з боку уряду Сполучених Штатів з міжнародними партнерами".
Про це на пресбрифінгу повідомив прессекретар Держдепу Нед Прайс 8 листопада.
Він поінформував, що ця координація включає керівництво залученістю США до зусиль G7, про які міністри закордонних справ оголосили минулого тижня. "Помічник держсекретаря Пайетт має унікальну кваліфікацію, щоб керувати цими зусиллями, оскільки він працював послом США в Україні з 2013 по 2016 рік, а також очолював міжнародну енергетичну політику та програми допомоги Департаменту", - зазначив Нед Прайс.
За його словами, в Уряді Сполучених Штатів Державний департамент працюватиме з Міністерством енергетики, Міністерством оборони, Агентством США з міжнародного розвитку та Радою національної безпеки, щоб оцінити запити від Уряду України та визначити ресурси чи обладнання, які можуть відповідати завданню.
Міжвідомча група працюватиме з міжнародними партнерами через механізм G7 для надання необхідного обладнання та допомоги для ремонту, обслуговування та зміцнення українського енергетичного сектору протягом цієї зими.
Нед Прайс підкреслив, що інтенсивність ударів росії по українській владі різко зросла з 10 жовтня. "росія прагне розірвати енергетичну мережу та залишити мільйони без електроенергії, води чи тепла, намагаючись зменшити стійкість і рішучість України в холодні зимові місяці. Уряд України потребуватиме допомоги, щоб Україна залишалася стійкою та сильною, незважаючи на зусилля росії відключити опалення та світло цієї зими. Президент путін зазнав поразки на полі бою, тому тепер він веде війну проти цивільної інфраструктури України. Ми повинні переконатися, що він також зазнає невдачі", - зазначив він.
Щодо майбутньої допомоги Україні, яка надійде цієї зими, було зазначено, що вона триває вже деякий час. "Ми витратили досить багато часу на безпекову допомогу, яку ми надали нашим українським партнерам, на економічну допомогу, яку ми надали, на гуманітарну допомогу. Але що стосується інфраструктури, це те у чому ми маємо намір активізувати наші зусилля. Саме тому ми сьогодні оголосили, що помічник міністра пан Пайетт керуватиме зусиллями від імені уряду США, тісно координуючи роботу з департаментами та агенціями, а також з нашими міжнародними партнерами", - вказав Нед Прайс, додавши, що на завершення міністерської зустрічі країн G7 минулого тижня в Німеччині, G7 створила механізм координації, щоб допомогти Україні відремонтувати, відновити, захистити її критично важливу енергетичну та водну інфраструктуру. 13 грудня в Парижі відбудеться міжнародна конференція, спрямовану на підтримку цивільної стійкості України, яка буде організована та проведена спільно Україною та Францією. За словами пана Прайса, США також будуть глибоко залучені до цього форуму.
"Але оскільки ми посилюємо ці зусилля, потрібно зробити ряд кроків. Нам потрібно дослідити, тісно співпрацюючи з нашими українськими партнерами, їхні потреби – щоб визначити, як найкраще ми можемо їм допомогти. Це відновлення, це ремонт, але це також зміцнення стійкості інфраструктури України… Ми збираємося тісно координувати свою роботу з G7 та з партнерами з усього світу, щоб переконатися, що ми можемо оптимізувати надання допомоги для інфраструктури та енергетичних потреб України", - наголосив Нед Прайс.
Відповідаючи на інше запитання, чи бачить Держдеп якийсь рух у напрямку до переговорів між україною та рф, Нед Прайс відповів, що США не бачать нічого, що вказувало б на те, що росіяни зараз готові брати участь у добросовісних переговорах. "Було кілька способів, якими росіяни могли б продемонструвати свою готовність, свою здатність вести діалог і дипломатію, добросовісний діалог і дипломатію з Україною. Одним із них було б припинення бомбардування цивільних цілей, інфраструктури, зокрема енергетичної. Іншим варіантом було б припинення обстрілів житлових районів, цивільних будівель, дитячих майданчиків, шкіл, лікарень. росія мала можливість продемонструвати, що вона віддана діалогу та дипломатії, не вдаючись до вкрай марних кроків, які вона зробила лише кілька днів тому, принаймні тимчасово призупинивши зернову ініціативу"…

Водночас Нед Прайс зазначив, що США не мають права наказувати українцям про те, що свідчить  про добросовісну готовність з боку росії вести переговори, але дивлячись як спостерігач на те, що відбувалося в Україні протягом останніх місяців і навіть останніх днів, США просто не бачать жодних ознак того, що росія готова і бажає серйозно їх розпочати. 

Компанії