Наразі на ЧАЕС відпрацьоване паливо не перевозять у нове сховище, але підтримують кваліфікацію – ДНТЦ ЯРБ

08.11.2022
Нещодавно ДСП ЧАЕС, з метою підтримання кваліфікації персоналу, проведені навчання з імітаторами відпрацьованих тепловиділяючих збірок. Про це повідомив Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.
Як зазначається у повідомленні, наразі через повномасштабне вторгнення рф в Україну перевезення ВЯП зі СВЯП-1 до СВЯП-2 не відбувається. Але до вторгнення до СВЯП-2 було перевезено майже 9% всіх відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ВТВЗ) ЧАЕС.
Цю інформацію озвучив на навчальному семінару, що традиційно проходить у ДНТЦ ЯРБ науковий співробітник відділу безпечного зняття з експлуатації Микола Сапон. Він ознайомив колег із ситуацією з поводженням з відпрацьованим ядерним паливом реакторів РБМК в Україні.
Із основних невирішених питань, як зазначає науковець, – відсутність єдиного рішення щодо поводження із пошкодженим відпрацьованим ядерним паливом, яке знаходиться у сховищі СВЯП-1. Активно ведуться пошуки шляхів щодо його подальшого перевезення до СВЯП-2 та розміщення на "сухе" зберігання.
Лекція містила інформацію щодо правових аспектів поводження з відпрацьованим ядерним паливом, а також загальні відомості про сховища "мокрого" та "сухого" типів ДСП ЧАЕС.
Довідково: За час експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС накопичено та зберігається більше 21 тис. ВТВЗ, 91% з яких зараз розміщені у сховищі відпрацьованого ядерного палива "мокрого" типу (СВЯП-1), яке призначене для прийому та зберігання ВТВЗ, а також для операцій вивантаження ВТВЗ з СВЯП-1 з подальшим переміщенням їх у нове СВЯП-2 "сухого" типу. У СВЯП-1 створено умови для безпечного зберігання ВЯП, накопиченого за час експлуатації енергоблоків №№ 1-3 ЧАЕС.
Зберігання ВТВЗ здійснюється у заповнених водою пеналах у вертикальному положенні, охолодження яких проводиться водою басейну витримки, але таке зберігання тимчасове.
Для довготривалого зберігання ВТВЗ (100 років) було ухвалено рішення про будівництво сховища "сухого" типу та переміщення туди зі сховища "мокрого" типу відпрацьованих тепловиділяючих збірок енергоблоків №№ 1-3 ЧАЕС.
У 1999 році було розпочато роботи з проєктування, однак через невиконання умов контракту співпрацю із підрядником припинено. Тільки у 2007 році украдено контракт з компанією Holtec International (м. Пітсбург, США) на "Завершення сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на майданчику Чорнобильської АЕС".
У квітні 2021 року ДСП ЧАЕС отримано ліцензію на експлуатацію СВЯП-2.
Експлуатація СВЯП-2 складається з двох етапів, що відрізняються один від одного характеристиками здійснюваних технологічних процесів. Перший етап експлуатації полягає в прийомі ВТВЗ та їх підготовці для довгострокового зберігання. Тривалість першого етапу визначена часом, необхідним для приймання, підготовки до зберігання та розміщення на зберігання всіх ВТВЗ, призначених для зберігання у СВЯП-2. Другий етап експлуатації – період життєдіяльності СВЯП-2, коли надходження ВЯП зі СВЯП-1 припинено та здійснюється зберігання ВЯП у Зоні зберігання відпрацьованого палива (ЗЗВП).
СВЯП-2 складається з двох основних частин. Це установка з підготовки відпрацьованого палива до зберігання (УПВПЗ) та зона зберігання відпрацьованого палива (ЗЗВП).

ЗЗВП у СВЯП-2 складається з 58 бетонних модулів зберігання (БМЗ), що містять 4 комірки (всього 232 комірки), призначених для безпечного зберігання ДСЕП з ВЯП протягом 100 років. Під час довгосторокового зберігання ВЯП передбачений періодичний температурний, радіаційний, візуальний контроль та, за необхідності, контроль герметичності ДСЕП. 

РАВ і ВЯП