Співробітників ДНТЦ ЯРБ ознайомили із оцінками загроз системи фіззахисту

04.11.2022
Фото: модернізація периметру Південноукраїнської АЕС - keentegro.com
З методиками здійснення оцінок проєктних загроз разом з оцінками вразливості потенційних цілей правопорушників та ймовірних наслідків зловмисних дій ознайомив слухачів семінару старший науковий співробітник лабораторії ядерної захищеності ДНТЦ ЯРБ Ігор Кузмяк.
В рамках лекції "Оцінки загроз, вразливості, ефективності та стану системи фізичного захисту, як заходи забезпечення ядерної захищеності" також було розглянуто класифікацію основних загроз, у тому числі новітніх: кібератак та атак безпілотними літальними апаратами. Йшлося, що протидія деяким загрозам, що перевищують проєктну, можлива за рахунок використання особливостей конструкції ядерних установок, наприклад, фізичних бар’єрів чи ізольованих систем управління.
"Оцінка загроз, разом з оцінками вразливості потенційних цілей правопорушників та ймовірних наслідків зловмисних дій входять до числа ризик-інформованих підходів, які, згідно до рекомендацій МАГАТЕ, необхідно застосовувати при імплементації та дотриманні режиму ядерної захищеності", – зауважив фахівець ДНТЦ ЯРБ.

Ігор Кузмяк наголосив, що реалії війни, яка ведеться зараз, виходять за межі ядерної захищеності. "Тож, систему однозначно необхідно посилювати, а МАГАТЕ – працювати над розробкою нових рекомендацій за напрямом, як це було у 2001 році після атаки на вежі-близнюки в Нью-Йорку", - зазначається у повідомленні ДНТЦ ЯРБ.

АЕС