Запорізька АЕС знову знеструмлена, працюють дизель-генератори – МАГАТЕ та ДІЯРУ

03.11.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"
Запорізька атомна електростанція знову втратила доступ до зовнішньої електроенергії після нічних обстрілів і зараз отримує резервне живлення від своїх аварійних дизельних генераторів. Як повідомило МАГАТЕ, дизель-генератори станції почали працювати автоматично після того, як було припинено підключення станції як до основної лінії електропередач 750 кіловольт (кВ), так і до резервних джерел живлення за межами майданчика від лінії 330 кВ, яка забезпечує електропостачання через розподільчий пункт ЗаТЕС.
Лінія 750 кВ була відключена після обстрілу 2 листопада близько 22.00, а лінія 330 кВ - невдовзі після опівночі, - повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі, посилаючись на інформацію, яку він отримав від групи експертів МАГАТЕ, котрі перебувають на ЗАЕС. Водночас, за інформацією Держатомрегулювання України, з 23.04 ЗАЕС перебуває у режимі повного знеструмлення.
Український оперативний персонал поінформував експертів МАГАТЕ, що є ознаки того, що лінії електропередач зазнали фізичного пошкодження у двох різних місцях приблизно за 50-60 кілометрів від самої станції на підконтрольній Україні території. Наразі тривають ремонтні роботи на одній з ділянок, де було пошкоджено лінію 330 кВ.

За даними НАЕК "Енергоатом", палива на станції вистачить приблизно на 15 днів роботи дизель-генераторів. Наразі дев'ять з 20 дизель-генераторів станції працюють, забезпечуючи енергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної та фізичної ядерної безпеки. Своєю чергою ДІЯРУ сьогодні повідомила, що можливості для поповнення запасів дизельного палива на станції обмежені. 

АЕС