На Запорізькій АЕС побільшало російського персоналу. МАГАТЕ зробило заяву про перевірку інформації з "брудної бомби" та ситуацію на ЗАЕС

28.10.2022
На сухому сховищі відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС проводяться роботи "із заявленою метою модернізації системи фізичного захисту на цьому об'єкті". Про це, як йдеться в черговому оновленні МАГАТЕ щодо ситуації в Україні, заявив вчора генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріанно Ґроссі. Він повідомив, що експерти МАГАТЕ на майданчику були поінформовані про ці роботи, включаючи технічні деталі, ще 14 жовтня. За інформацією МАГАТЕ, з метою забезпечення гарантій Агентство досі має доступ до цього об'єкту.
Ґроссі також підтвердив, що інспектори МАГАТЕ до кінця тижня проведуть верифікаційні заходи на двох об'єктах в Україні у відповідь на письмовий запит Уряду України щодо направлення туди груп інспекторів.
Запит України був зроблений після того, як рф виступила зі звинуваченнями щодо діяльності, пов'язаної з можливим виробництвом "брудних бомб" на двох об'єктах, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ і регулярно відвідуються інспекторами МАГАТЕ.
Метою цих гарантійних візитів є виявлення будь-якої можливої незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів, пов'язаних з розробкою "брудних бомб". Місяць тому МАГАТЕ провело інспекцію одного з двох об'єктів і не виявило там жодної незадекларованої ядерної діяльності чи матеріалів, - заявляє Агентство.
"Інспектори МАГАТЕ проведуть незалежну перевірку на цих об'єктах відповідно до Угоди про гарантії України з метою виявлення будь-якого перенаправлення ядерного матеріалу, що перебуває під гарантіями, будь-якого незадекларованого виробництва або переробки ядерного матеріалу на цих двох об'єктах, аби запевнити, що там немає незадекларованих ядерних матеріалів та діяльності", - сказав генеральний директор МАГАТЕ. "Як тільки наші перевірки будуть завершені, ми оцінимо результати і повідомимо про наші висновки відповідно до нашої стандартної практики гарантій. Однак, розуміючи інтерес і терміновість цього питання, Агентство також надасть наші висновки Раді керуючих МАГАТЕ, а одразу після цього - громадськості", - додав він. Повідомляється, що сьогодні Ґроссі представить Раді Безпеки ООН оновлену інформацію з цього питання на закритому засіданні.
Тим часом персонал Запорізької атомної електростанції працює над стабілізацією нестабільного зовнішнього електропостачання після неодноразових відключень на початку жовтня, які змусили станцію тимчасово покладатися на аварійні дизельні генератори.
Незважаючи на те, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС залишається нестабільною, атомна електростанція протягом останніх десяти днів отримувала необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки електроенергію безпосередньо і без перебоїв з української енергомережі, передають експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику ЗАЕС.
Зазначається, що "найбільша в Європі атомна електростанція наразі також має резервне живлення, яке у разі потреби може бути подано через розподільчий щит розташованої поруч теплової електростанції". Електрощитова була пошкоджена внаслідок обстрілу 19 жовтня, але наступного дня її було відремонтовано. Останніми днями механізми резервного живлення також стали більш надійними: було введено в експлуатацію друге з'єднання на розподільчому пункті 330 кіловольт (кВ) ЗаТЕС, що забезпечило більш надійне з'єднання із зовнішньою лінією електропередач 330 кВ для постачання електроенергії на ЗАЕС, якщо основне зовнішнє з'єднання знову вийде з ладу.
Поза тим Рафаель Ґроссі підкреслив, що ситуація з енергопостачанням ЗАЕС залишається вразливою, і може погіршитися у будь-який момент – з чотирьох працює лише одна зовнішня лінія електропередач 750 кВ.
МАГАТЕ нагадує, що на початку жовтня підключення ЗАЕС до лінії 750 кВ відключалося тричі за десять днів, а остання така втрата електроенергії сталася 17 жовтня. Під час двох з цих відключень електроенергії за межами майданчика аварійні дизель-генератори забезпечували необхідну ЗАЕС електроенергію, оскільки резервна система також була виведена з ладу.
Незважаючи на те, що протягом останнього тижня в районі проммайданчика ЗАЕС не було обстрілів, військові дії в безпосередній близькості від станції все ще ведуться. "Зараз абсолютно не час для самозаспокоєння. Ситуація може кардинально змінитися в будь-який момент", - сказав Ґроссі.
МАГАТЕ також повідомило, що на ЗАЕС побільшало російського технічного персоналу: "росія оголосила, що вона взяла під свій контроль об'єкт, включаючи прийняття важливих операційних рішень, після створення російської державної експлуатуючої організації на майданчику, яка базується в москві".
Генеральний директор Ґроссі, який чітко дав зрозуміти, що розглядає ЗАЕС як українську станцію, висловив занепокоєння, що плутанина в системі підпорядкування щодо експлуатації станції може негативно вплинути на ядерну та фізичну безпеку Запорізької АЕС.

Він нагадав, що Україна планувала перезапустити енергоблок №5, але "наразі він залишається в режимі "гарячого зупину", оскільки російські офіційні особи не погодилися на його повторний пуск". У повідомленні йдеться, що "енергоблок №5 перебуває в режимі "гарячого зупину", забезпечуючи майданчик ЗАЕС, але персонал станції заявляє, що інший енергоблок також потрібно буде вивести в режим "гарячого зупину", щоб забезпечити всі потреби майданчика в майбутньому. Станція очікує на дозвіл від москви, щоб зробити це". 

АЕС