Ядерний регулятор просить МАГАТЕ перевірити, що будує росія на ССВЯП ЗАЕС

27.10.2022
росія розпочала незаконне будівництво на сухому сховищі відпрацьованого ядерного палива Запорізької атомної електростанції. ДІЯРУ звернулася до МАГАТЕ з проханням у терміновому порядку необхідно перевірити неузгоджений з Україною процес.
Про це заявив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков на сьогоднішньому брифінгу в «Укрінформі».
За його словами, росія проводить якесь будівництво на Запорізькій АЕС, але Україна не має інформації, що саме там відбувається.
«Держатомрегулювання вже звернулося до МАГАТЕ з проханням перевірити, що відбувається на ЗАЕС. Щоб ми отримали більш повну інформацію», - зазначив Коріков.
Коментуючи російські фейки про «брудну бомбу», Коріков заявив, що Україна інформує МАГАТЕ про свій ядерний матеріал і наміри щодо нього, а також про технологію, що використовується на радіаційно небезпечних установках. Він наголосив, що Україна відкрита до візитів МАГАТЕ, у тому числі неанонсованих.

«МАГАТЕ вже зробило заяву і фактично спростувало цей фейк… Гендиректор Рафаель Маріанно Ґроссі опублікував заяву про те, що два підприємства є об'єктом щорічних відвідувань МАГАТЕ і перебувають під гарантіями МАГАТЕ. Остання перевірка була місяць тому, не було виявлено жодної діяльності, про яку раніше не повідомлялося, яка б не збігалася зі звітом», — додав Коріков. 

РАВ і ВЯП