Ексміністр енергетики наголошує, що ЗАЕС має експлуатувати виключно український ліцензований персонал

26.10.2022
Ексміністр енергетики, голова Ради ГС "Всеукраїнська Енергетична Асамблея" Іван Плачков зробив відкрите звернення щодо поточної ситуації в паливно-енергетичному комплексі України, у зв'язку із веденням росією енергетичної війни. Пропонуємо його вашій увазі.
 Шановні друзі, колеги, співвітчизники!
В умовах повномасштабної війни рф проти України, починаючи з 24.02.2022, енергетики паливно-енергетичного комплексу України робили все можливе для сталої роботи галузі під час проходження осінньо-зимового періоду.
Активізація бойових дій, постійні обстріли та бомбардування енергетичної інфраструктури, ядерний тероризм призвели до тимчасової втрати контролю над Запорізькою АЕС, Каховською ГЕС, та більше ніж 30% теплової генерації. Дуже великі пошкодження у магістральних та розподільних мережах. Загрози техногенних катастроф від можливих терористичних актів на окупованих Запорізькій АЕС та Каховській ГЕС на сьогодні досягли чи не найвищого рівня від початку війни.
Своїми діями рф оголосила енергетичну світову війну. Демократичний світ у протидії агресору об’єднався заради мирного й незалежного майбутнього.
Немає сумніву, що європейські країни забезпечать економіку і своїх громадян усіма необхідними енергоресурсами в достатній кількості. Можна констатувати: енергетичну війну росія вже програла.
Проте Україна продовжує перебувати в небезпечній зоні бойових дій, і наявні високорівневі загрози щомиті можуть порушити електропостачання в окремих регіонах під час проходження осінньо-зимового максимуму чи призвести до повного його відключення.
В умовах продовження повномасштабної війни настав час, коли конче необхідно об’єднати разом всі зусилля енергетичних компаній, державних інституцій, приватного сектору та громадян України задля забезпечення сталого функціювання енергетичного комплексу як єдиної цілісної системи. Так, тимчасова відсутність в системі, наприклад, електричної енергії компенсується іншими видами енергоносіїв. Це єдиний організм, в якому все працює взаємопов’язано.
У той час як рф націлена знищити енергетичну інфраструктуру України, ми повинні мобілізувати свої зусилля для забезпечення громадян та економіки енергетичними ресурсами.
Терміново необхідно зробити наступні кроки:
  • Визначити перелік найважливіших об’єктів інфраструктури, зокрема, нафтогазового комплексу (газопроводи, газоперекачувальні станції та інші об’єкти, від яких залежить робота цього комплексу), перелік об’єктів електро- та теплоенергетики, водопостачання, а також іншої критичної інфраструктури життєдіяльності міст та забезпечити їхню локальну протиповітряну та протиракетну охорону.
  • Терміново уточнити потребу в енергоресурсах на період проходження осінньо-зимового періоду. З урахуванням власного виробництва, визначити обсяг імпорту у фізичних, вартісних виразах (газ, електроенергія, вугілля), джерела їх фінансування, та укласти з енергетичними компаніями, незалежно від форм власності, угоди з контрагентами.
  • Оголосити звернення від імені держави про необхідність економії всіх енергоресурсів (продукти нафтопереробки, газ, електроенергії, альтернативні джерела тощо) та забезпечити 100% оплату за енергоресурси та погашення боргів за попередні періоди.
  • Ми можемо сподіватися на радіаційну безпеку, збереження основного та допоміжного обладнання Запорізької АЕС, якщо станцію буде експлуатувати український ліцензований персонал. У іншому випадку є дуже велика ймовірність пошкодження основного та допоміжного обладнання, і як результат – Запорізька АЕС може повторити долю Чорнобильської АЕС з катастрофічними наслідками для людства та непомірними довготривалими витратами.
  • На період зупинення теплопостачання (в випадку пошкодження газопроводів, газорозподільних пунктів, відсутності електроенергії) та для відновлення інфраструктури життєдіяльності, передбачити можливість та логістику виїзду населення великих міст до сільської місцевості/друзів/родичів, де є можливість використання альтернативних видів опалення.
  • Запроваджувати ощадливе споживання продуктів нафтопереробки з метою задоволення спершу потреб військових у повному обсязі та транспортної інфраструктури, а також забезпечення нафтопродуктами дизельних генераторів великої потужності для довготривалого режиму роботи.
  • Звернутися до європейських енергетичних компаній по допомогу у постачанні основного та допоміжного енергетичного обладнання (в т.ч. з метою його резервування).
  • Створити за допомогою Європейської комісії з питань енергетики постійно діючий орган по типу "Рамштайн" для організації допомоги енергетичному комплексу України обладнанням і матеріалами.
Ці першочергові заходи уможливлять стале функціонування ПЕК України, незважаючи на терористичні атаки рф, націлені на знищення енергетичної інфраструктури України.
Хочу запевнити Вас, що енергетики завжди відрізнялись найвищим рівнем професіоналізму, відповідальності, організованості. Так і сьогодні вони проявляють героїзм, виконуючи ремонтні та поновлювальні роботи під ворожими обстрілами, часом ціною власного життя.
Ще раз звертаюсь і сподіваюсь на ваше розуміння, що економія кожного кВт, Гкал, м3 газу, літра бензину наближає нас до перемоги у війні з рф.
Енергетики зроблять все можливе і неможливе для забезпечення нашої держави УКРАЇНИ енергетичними ресурсами в необхідної кількості.
Слава Україні!

Героям слава! 

АЕС