У пошуках "брудної бомби". МАГАТЕ погодилось відвідати СхідГЗК та Інститут ядерних досліджень

24.10.2022
Україна запросила експертів МАГАТЕ відвідати об'єкти, на котрих, як стверджує росія, може розроблятися так звана брудна бомба.
Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, зазначивши, що він обговорив цю тему з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріанно Ґроссі та отримав від нього згоду. "На відміну від Росії Україна була і залишається прозорою. Нам нема чого ховати", – зазначив Дмитро Кулеба у своєму дописі у твіттері. Він вкотре назвав заяви росії щодо розробки в Україні брудної бомби брехливими.
У неділю про те, що Україна готується підірвати брудну бомбу, щоб звинуватити росію у використанні ядерної зброї, у телефонних розмовах із головами міністерств оборони чотирьох країн НАТО заявив міністр оборони росії Сергій Шойгу. Водночас російські ЗМІ написали, що цю бомбу нібито виготовляють на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у місті Жовті Води Дніпропетровської області та Інституті ядерних досліджень у Києві.
Натомість США, Великобританія та Франція заявили, що такими заявами росія шукає привід для ескалації.
Сьогодні також глава служби зовнішньої розвідки росії Сергій Наришкін назвав використання США у війні проти Японії ядерної зброї "воєнним злочином" та зазначив, що не винесено "справедливий вирок щодо політичного та військового керівництва Сполучених Штатів Америки" . Він також заявив, що рф "турбує західна риторика про можливість застосування ядерної зброї", тоді як у Кремля, як він вважає, такої риторики немає.

Нагадаємо, що маячня про "брудну бомбу" розповсюджується росією вже вдруге. Такі заяви лунали ще на початку війни, коли окупантами була захоплена ЧАЕС та обстрілювався ХФТІ, де знаходиться підкритична збірка. 

Уран і паливо