Керівники з питань нерозповсюдження ядерної зброї країн "великої сімки" та ЄС вимагають повернути контроль над ЗАЕС Україні та підтримують дії МАГАТЕ

23.10.2022
Негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику, Україні вимагають від росії керівники з питань нерозповсюдження ядерної зброї країн "Великої сімки" та Євросоюзу.
У своїй заяві від 22 жовтня генеральні директори G7 з питань нерозповсюдження Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Верховний представник Європейського Союзу зазначають, що як і раніше, глибоко стурбовані серйозними загрозами захоплення та мілітаризації Росією української Запорізької атомної електростанції, яка забезпечує безпеку цього ядерного об’єкта, його персоналу та регіону.
"Ми засуджуємо неодноразові викрадення Росією керівництва та персоналу української АЕС і засуджуємо застосування інших форм тиску на залишився український персонал. Ці дії ще більше погіршують ядерну та фізичну безпеку ЗАЕС, не дозволяючи ключовому персоналу виконувати свої незамінні функції. Ми рішуче відкидаємо ці безрозсудні, жорстокі та небезпечні дії та вимагаємо негайного звільнення затриманих", - наголошується у заяві.
Підписанти закликали росію також вивести весь російський персонал з об’єкта та припинити будь-які спроби безрозсудно та небезпечно поставити ЗАЕС під російське управління, що може ще більше поставити під загрозу її безпеку.
"Ми ніколи не визнаємо спроби російської федерації незаконної анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України та рішуче засуджуємо контроль росії над ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України. Будь-які такі спроби анексії є нікчемними та не мають юридичної сили. Ми підтверджуємо повний суверенітет України над усією її територією, включно з цим ядерним об'єктом. ЗАЕС і електроенергія, яку вона виробляє, належать Україні, і ми наголошуємо, що спроби Росії відключити станцію від української енергомережі були б неприйнятними. Ми рішуче наголошуємо, що ЗАЕС не має використовуватись для військових дій чи зберігання матеріальних засобів", - йдеться у заяві.

Підписанти також заявили про підтримку зусиль МАГАТЕ, що спрямовані на сприяння впровадженню 7 критеріїв безпеки, озвучених МАГАТЕ, і "підтримку ядерної та фізичної безпеки ядерних об’єктів України, повністю поважаючи суверенітет України". "Ми вітаємо роботу Генерального директора щодо забезпечення безпеки та безпеки ЗАЕС. Ми підтверджуємо нашу підтримку резолюції GOV/2022/58, прийнятої 15 вересня Радою керуючих МАГАТЕ", - зазначено у документі. 

АЕС