Інформація про ситуацію на ЗАЕС від МАГАТЕ

19.10.2022
Вчора Запорізька атомна електростанція відновила зв'язок з останньою діючої лінією електропередач напругою 750 кіловольт (кВ) після того, як він був втрачений втретє за десять днів. Як повідомило МАГАТЕ, експерти, присутні на майданчику ЗАЕС, були поінформовані українським оперативним персоналом, що зв'язок було відновлено вчора о 21:30 за місцевим часом, майже через 18 годин після того, як лінія була відключена системою захисту.
Під час двох попередніх відключень зовнішнього електропостачання ЗАЕС - 8 та 12 жовтня відповідно - аварійні дизель-генератори станції забезпечували резервну електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. Однак вчора ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від зовнішньої лінії 330 кВ, яка постачає електроенергію через резервну систему, що була відновлена наприкінці минулого тижня. Після сьогоднішнього повторного підключення лінії 750 кВ, ЗАЕС тепер має в наявності обидві лінії, хоча ситуація з енергопостачанням залишається нестабільною, - зазначив генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі.
Вчора команда МАГАТЕ зафіксувала чотири вибухи наземних мін протягом дня. Їх також поінформували, що інтенсивні обстріли інфраструктури по всій країні затримали роботи з відновлення другої резервної зовнішньої лінії електропередач 330 кВ до розподільчого пункту ЗаТЕС.

Окремо, експерти МАГАТЕ дізналися про звільнення заступника генерального директора ЗАЕС Валерія Мартинюка, який був затриманий на початку минулого тижня. Генеральний директор Ґроссі привітав його звільнення. Разом з тим, він висловив глибоке занепокоєння нещодавніми затриманнями двох інших співробітників ЗАЕС. 

АЕС