Лінія ЗАЕС – Дніпровська знов пошкоджена окупантами. ЗАЕС живиться від дизель-генераторів

17.10.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"
Внаслідок ракетного обстрілу російськими військовими дистанційних підстанцій вчергове  відключилася остання лінія зв'язку Запорізької АЕС з енергосистемою України 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, у зв'язку з чим станція знову перейшла на забезпечення власних потреб дизель-генераторами. Про це сьогодні вранці повідомила НАЕК "Енергоатом".
"Сьогодні, 17 жовтня, російські терористи вчергове обстріляли підстанції критичної інфраструктури на підконтрольній Україні території, внаслідок чого о 03:59 відключилася остання лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. У перехідному процесі через короткочасне зниження напруги відключався резервний трансформатор власних потреб ЗАЕС і відбувся запуск дизель-генераторів", – йдеться у повідомленні.
У компанії також повідомили, що відключилася лінія зв'язку 750 кВ Південноукраїнська АЕС – Дніпровська, але без впливу на навантаження ПАЕС.
"Вкотре звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу", – закликає "Енергоатом".
Нагадаємо, у п'ятницю, 14 жовтня, МАГАТЕ повідомило, що на ЗАЕС тривають підготовчі заходи з перезапуску 5-го енергоблоку, а у суботу був запланований початок робіт з перезапуску 6-го енергоблоку.

За інформацією МАГАТЕ запас палива для 20 дизель-генераторів є для щонайменше десятиденної роботи на дизель-генераторах, якщо зовнішнє електропостачання буде втрачено. 

АЕС