ЗАЕС знов знеструмлена. Очільник МАГАТЕ переговорив із путіним та готується зустрітися із Зеленським

12.10.2022
ЗАЕС знову знеструмлена. 12 жовтня о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція "Дніпровська" у Дніпропетровській області. Як повідомила НАЕК "Енергоатом", в результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.
Зазначено, що "Енергоатом" підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального, проте станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів компанії.
"Енергоатом" відзначає, що російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії. Таким чином окупанти продовжують нехтувати ядерною та радіаційною безпекою найбільшої в Європі АЕС, загрожуючи світу радіаційною катастрофою.
Тим часом МАГАТЕ повідомило, що вчора генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі зустрівся з президентом росії владіміром путіним "у рамках зусиль МАГАТЕ із запобігання ядерній аварії під час нинішнього військового конфлікту в Україні, підкресливши нагальну необхідність створення зони безпеки та захисту навколо Запорізької АЕС". Жодним словом перебіг зустрічі пресцентр МАГАТЕ не згадує. На сайті кремля містяться лише вступні промови путіна та Ґроссі. У ній гендиректор МАГАТЕ зазначив, що докладав зусиль аби запобігти ядерній аварії, яка може мати негативні наслідки для усього регіону. Згодом рашистське інформагентство РІА "Новості" повідомило, що путін вказав, що бачить "зайву політизацію" всіх питань, пов'язаних "з атомною діяльністю".

Ймовірно деталі стануть більш-менш відомі після зустрічі Ґроссі із президентом України Володимиром Зеленським, яка відбудеться цього тижня у Києві. 

АЕС