Російські окупанти захопили генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова -

01.10.2022
У п'ятницю, 30 вересня 2022 року, близько 16:00 генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий рашистським патрулем дорогою від станції до Енергодару. Про це повідомив НАЕК "Енергоатом". За інформацією компанії, автівку зупинили, гендиректора ЗАЕС силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Зазначається, що наразі немає інформації щодо місця перебування Ігоря Мурашова та його долі.
"Енергоатом" нагадує, що генеральний директор ЗАЕС є ліцензованою особою – він несе головну та виключну відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС. Його затримання створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції.
Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін висунув вимогу до російських військових, які контролюють Запорізьку АЕС, співробітників "Росатома", котрі незаконно знаходяться на українському ядерному об'єкті, "припинити акти ядерного тероризма по відношенню до керівництва та персоналу ЗАЕС, негайно звільнити керівника станції та повернути його до виконання службових обов'язків із підтримки безпечної експлуатації ЗАЕС".
Він також окремо звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та керівника ВАО АЕС Тома Мітчелла із закликом задіяти всі можливі заходи для термінового звільнення Ігоря Мурашова із полону російських окупантів та повернення його до виконання посадових обов‘язків.

Станом на 11.00 1 жовтня заяви Гендиректора МАГАТЕ з цього приводу на сайті Агентства немає. 

Тим часом на ЗАЕС розпочався пресинг персоналу стосовно переходу в "Росатом". 

АЕС