Почастішали обстріли Запорізької АЕС. МАГАТЕ обговорює створення безпекової зони, а ДІЯРУ - цілі та доцільність місії МАГАТЕ

28.09.2022

 Експерти МАГАТЕ, які працюють на ЗАЕС, повідомили, що обстріл стався у понеділок, 26 вересня близько 17 години в районі розподільчого пристрою за кількасот метрів від станційного навчального центру (УТЦ).

Вчора о 8:00 два вибухи сталися біля трубопроводу, яким вода з резервуара надходить на станцію для її системи охолодження, найважливішого елемента ядерної безпеки. Пошкоджень конструкцій та обладнання станції немає, але розбито вікно машинного залу 2-го енергоблоку.
Обстріли Запорізької АЕС відновилися після кількох днів відносної тиші. Директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі заявив, що зростання обстрілів вкотре наголошує на необхідності створення навколо станції зони ядерної безпеки та охорони.
Минулого тижня в Нью-Йорку генеральний директор розпочав переговори, спрямовані на узгодження та впровадження такої зони, і у понеділок на Генеральній конференції МАГАТЕ він заявив, що готовий продовжувати консультації в обох країнах.
Сьогодні Держатомрегулювання повідомило, що під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ в.о. голови Олег Коріков запропонував посилити місію МАГАТЕ на Запорізькій АЕС та "надав конкретні пропозиції щодо програми роботи міжнародних інспекторів на окупованій атомній електростанції".
У той же час під час зустрічі у понеділок з Державним секретарем з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Джейкобом Ріс-Моггом О. Коріков зазначив, що місія МАГАТЕ може бути важливим інструментом для досягнення мети деокупації ЗАЕС, припинення обстрілів та відновлення повного контролю України над ЗАЕС. "Водночас, якщо не йдеться про досягнення цих цілей, то подальше перебування представників МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС є невиправдано небезпечним", - сказав він.

АЕС