Про медіакартинки з "референдумів". Тімоті Снайдер вважає їх огидними, а енергодарці намагаються залишити окупвані території

27.09.2022
Фото: телеграм-канал Енергодар
російські загарбники продовжують грати у "референдуми" на тимчасово окупованих територіях Запорізької області: біля Запорізької АЕС вони влаштували виставу, видаючи запрошених масовиків за персонал атомної станції.
Як повідомляє пресслужба Енергоатому в телеграмі, біля ЗАЕС велика група чоловіків у цивільному дочекалась закінчення зміни на станції та змішалася з її персоналом, який виходив після зміни.
Дорогою ряджені роздавали інтерв’ю проросійським пропагандистським ЗМІ та вигукували слова підтримки росії та псевдореферендуму, після чого пішли до автобуса, в якому проводилося "голосування", і показово заповнили бюлетені.
"Цей факт вчергове доводить, що серед патріотично налаштованих працівників Запорізької атомної станції ніхто не зголосився брати участь в окупантському фарсі, тож пропагандисти знову були змушені робити "гарну" картинку для російських замовників", - йдеться у повідомленні.
Зазначимо, що минулого тижня відомий історик та мислитель, професор Єльського університету Тімоті Снайдер опублікував колонку про "фейкові референдуми" росії на окупованих українських територіях. Він вважає, що журналістам навіть не слід використовувати слова "референдум" та "голосування" у текстах про ці події. Бо це не більше ніж штучні медіакартинки для "переконання" росіян, що вони повинні вмирати, захищаючи "російські території". А з іншого боку - ніби українці вітають "геноцид", який росіяни вчиняють з ними повсюдно, де вони загарбали території, - пише iPress, коментуючи переклад колонки Тімоті Снайдера.
"Російські медіакартинки ("референдуми") – огидні. Коли російські ЗМІ оголошуватимуть брехливі "результати", із заяв москви виглядатиме так, що українці хочуть відсвяткувати свій тривалий геноцид, увійшовши до складу країни, яка його здійснює. Така спроба публічного приниження - мерзенна. російські медіакартинки - це ні що інше, як елемент триваючих російських військових злочинів", - пише історик.

Тим часом у ранковому зведенні 27 вересня 2022 року речник Генерального штабу України Збройних Сил України Олександр Штупун повідомив наступне: "На Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з ворогом та намагаються виїхати з тимчасово зайнятих окупантами територій", – сказав він. 

АЕС