МАГАТЕ планує збільшити кількість представників Агентства на ЗАЕС

23.09.2022
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі пообіцяв збільшити кількість представників агентства на Запорізькій атомній електростанції.
Як передає Укрінформ, про це заявив журналістам прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у четвер.
За словами прем’єра, він мав "плідну зустріч щодо ядерної безпеки" за участю президента Франції Еммануеля Макрона, міністрів закордонних справ Німеччини та Великої Британії, Високого представника ЄС Жозепа Борреля, гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.
"Ми обговорили подальші кроки щодо безпеки на ЗАЕС та її демілітаризації. Ми чекаємо наступних дій від МАГАТЕ, підтримки з боку міжнародних партнерів, аби ми всі могли видихнути й більше не були об’єктами ядерного терору з боку рф", - сказав він.
За словами Шмигаля, західні партнери вражені також обстрілами росією Південноукраїнської АЕС. "Світ схвильований терором росії", - додав він.
Під час зустрічі Гроссі запевнив, що збільшить кількість представників МАГАТЕ на ЗАЕС, сказав Шмигаль, нагадавши, що зараз їх лише двоє, і "вони пильнують технічні параметри роботи станції, радіаційного рівня". Водночас Гроссі, за словами прем’єра, не уточнив, яку кількість фахівців додатково направить на ЗАЕС.
Прем’єр-міністр розповів, що на зустрічі обговорювалося питання демілітаризації – самої станції, міста Енергодара і 30-кілометрової зони навколо АЕС.
"Поки що рф продовжує терор і як терорист не хоче відмовлятися від можливості тероризувати Україну і світ. Подивимося, чи спрацює міжнародний тиск на росію, щоб усе-таки зняти цю небезпеку", - зауважив Шмигаль.
Тим часом тиск рф на світ дає зворотній результат. Минулого тижня у виданні Politico вийшла колонка колишнього посла США в НАТО Іво Даалдера про те, як авантюра путіна не тільки не знищила Альянс, а навпаки посилила підтримку американського суспільства НАТО та присутності в Європі. Після його останніх дій більшість американців висловлюється за те, щоб прийняти Україну до НАТО.

"Ставлення до росії різко змінилося, скріпивши сильну та єдину опозицію до москви та її політики. Ця зміна, мабуть, найбільш помітна в США, де нове опитування, опубліковане Чиказькою радою з глобальних справ, показує сильну підтримку Європи та НАТО. Попри всі розмови у Вашингтоні та інших місцях про поворот Америки до Азії, жорстоке вторгнення росії в Україну змусило американців повернутися до Європи. Коли запитали, який регіон, на їхню думку, є найважливішим для майбутнього військової безпеки США, 50 відсотків відповіли, що це Європа, порівняно з 21 відсотком для Азії та 19 відсотками для Близького Сходу. Лише два роки тому лише 16 відсотків американців вважали Європу найважливішою для безпеки США, у порівнянні з 61 відсотком для Близького Сходу", - зазначає екс-посол. 

АЕС