Розпочалася Генеральна Асамблея ООН. Ґроссі зустрівся з Кулебою та міністрами закордонних справ інших країн стосовно безпекової зони навколо ЗАЕС

22.09.2022
Вчора міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі обговорили способи відновлення захисту та безпеки Запорізької АЕС.
Про це Кулеба написав у твіттері в середу ввечері.
"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі та я зустрілися в Нью-Йорку, щоб обговорити шляхи відновлення безпеки та захисту Запорізької атомної електростанції. Я наголосив, що Росія має вивести свої війська та фахівців із станції та повернути ЗАЕС під контроль України", - зазначив він. 
Після цього Рафаель Ґроссі на брифінгу в рамках Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що найближчим часом здійснить візит до України для обговорення ситуації на Запорізькій атомній електростанції.
"Я щойно обговорив це із міністром Кулебою і сподіваюсь, що буду незабаром їхати до Києва або до України. І, можливо, пізніше, в певний момент часу – до росії", – сказав гендиректор МАГАТЕ журналістам. "З урахуванням серйозності ситуації й того, що відбувається на місці, ми маємо рухатися швидко. Ми намагаємося, щоб це сталося якнайшвидше", – додав він.
"Зараз ми розпочали справжні переговори щодо параметрів такої зони. Це процес, який ведеться лише з Україною та Росією. Досягти згоди зараз було б чудово, але, як ви можете здогадатися, це дуже складна проблема, вирішення якої потребуватиме, можливо, більше, ніж однієї зустрічі. Але ми вже працюємо над конкретними аспектами, без яких неможливо встановити цю зону", – додав глава МАГАТЕ.
Він зазначив, що "вже зустрівся з міністром Лавровим, міністром Кулебою, президентом Макроном та главами МЗС країн G7".
За його словами, "попри наявні суперечності, є переконання, що створення цієї зони необхідне".
Пізніше у твіттері Ґроссі повідомив, що 21 вересня стартували переговори щодо створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції в окупованому росіянами Енергодарі.  "Підтримка термінового встановлення охоронної зони ядерної безпеки та охорони (ЗЯБЗ) на Запорізькій АЕС зрозуміла. Дякую Еммануелю Макрону за те, що ви прийняли міністрів закордонних справ кількох країн, які висловили свою підтримку ініціативи – це потрібно світові", – написав Рафаель Ґроссі.
Загалом від Генасамблеї очікують, що вона має зупинити плани кремля з анексії окупованих територій України. Колишній посол США у москві, професор Стенфородського університету, Майкл Макфол вважає, що зараз, коли в Нью Йорку відбуваються засідання Генеральної Асамблеї ООН, є час зупинити кроки путіна, які він вважає "відчайдушними і небезпечними".
"Анексія допомогла розпочати Другу світову війну. Світ створив Організацію Об’єднаних Націй частково для запобігання майбутнім анексіям, для заохочення деколонізації та національної незалежності. Зараз Путін знову загрожує цим основним нормам заснованого на правилах міжнародного порядку. Його треба зупинити", – твітує Макфол.

Україна також висуває ініціативу позбавлення росії права голосу в ООН

АЕС