Чергові обстріли українських АЕС росіянами – реакція на млявість США. Точка зору експерта Михайла Гончара

21.09.2022
У середу, 21 вересня,  о 01:13 російські окупаційні війська вкотре обстріляли захоплену ними Запорізьку атомну електростанцію. Через обстріли росіян було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС.
Як повідомляє Telegram-канал "Енергоатома", внаслідок атаки відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива.
О 02:00 персоналом ЗАЕС була знайдена можливість і налагоджено живлення власних потреб енергоблоку №6 від системи шин інших енергоблоків станції. Дизель-генератори 6-го енергоблоку були вимкнені і переведені в режим чергування.
На майданчику Запорізької АЕС продовжують працювати інспектори МАГАТЕ, нагадує "Енергоатом".
Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар вважає такі обстріли зондуванням реакції західних ядерних країн та намаганням з боку руських "намацати" той поріг, за яким не отримають якоїсь сильної реакції у відповідь". Адже після обстрілів ЗАЕС на дебатах ООН щодо Запорізької АЕС далі словесної еквілібристики про створення демілітаризованої зони росіяни нічого не отримали.
"росія переконалася, що якихось превентивних дій з боку західних країн щодо неї немає, тому ось так крадькома, невеличкими кроками рухається у своєму шантажі далі. Не думаю, що росіяни хотіли своїм ракетним ударом уразити сам енергоблок. Так було розраховано, щоб ракета впала поблизу. А тепер вивчають реакцію. А вона — стандартна, квола. Ми чули чергові попередження про неприпустимість…" – заявив пан Гончар у інтерв'ю львівському виданню "Високий замок", коментуючи обстріл поруч з Південноукраїнською АЕС.
"Ракетна атака на Південноукраїнську АЕС була 19 вересня. А 16 вересня президент США Джо Байден, виступаючи в одній з телевізійний програм, у відповідь на пряме запитання про його реакцію на випадок, якщо росія застосує ядерну зброю, висловився аморфно. Сказав, що такого не має бути. А коли журналіст уточнив: які будуть наслідки у разі такого застосування, він не конкретизував. Але додав дуже показову фразу. Сказав, що ці наслідки залежатимуть від масштабу ядерного удару. А це виглядало, по суті, як заохочення агресора. І 19 вересня ми отримали зондувальний удар. путін немовби запитував байдена: а що тепер ти скажеш? А нічого…", - наголошує експерт.
Він зауважує, що реакція Великої Британії на ядерні погрози росії є зовсім іншою. "Нинішній прем'єр Ліз Трасс, ще коли була міністром закордонних справ, висловилася чітко: у разі необхідності вона буде готова застосувати ядерну зброю проти росії. Це належна реакція, правильний підхід. Такий підхід я назвав би "зупиняючим". Але в росії насамперед дивляться на США. А там не видно ось цього "зупиняючого" підходу. З Вашингтона ми чуємо традиційну дипломатичну риторику. Мовляв, ай-я-яй, так негарно робити…" – зазначає Михайло Гончар.
Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 вересня росіяни обстріляли Південноукраїнську АЕС, а в ніч з 19 на 20 вересня - зерносховище в якому було 800 т зерна та сельхозтехніка у Кам'янсько-Дніпровському районі Запорізької області.
Читайте по темі:

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" розповів про "карибську кризу-2" та що діяти, аби їй запобігти 

АЕС