Рада керуючих МАГАТЕ серйозно занепокоєна тим, що рф не дослухається до її закликів - резолюція

16.09.2022
Рада керуючих МАГАТЕ висловила серйозне занепокоєння тим, що російська федерація не дослухалася її попереднього заклику негайно припинити всі дії проти ядерних об'єктів в Україні та на них.
Про це йдеться у резолюції Ради керуючих від 15 вересня, що оприлюднено на сайті МАГАТЕ.  
З 35 держав, що входять до Ради керуючих МАГАТЕ, за резолюцію, якою Агентство закликає росію "негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та на них" проголосували 26 держав. Проти виступили лише Китай та росія, утрималися 7 - Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В’єтнам, Індія та Пакистан.
Читайте також
В резолюції також висловлюється жаль з приводу продовження насильницьких дій російської федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи насильницьке захоплення контролю над ядерними об'єктами та інші насильницькі дії, постійної присутності російських військ та персоналу "Росатома" на Запорізькій атомній електростанції, що становить серйозну та пряму загрозу для безпеки та захищеності об'єкту і його цивільного персоналу, тим самим значно підвищуючи ризик ядерної аварії чи інциденту, що ставить під загрозу населення України, сусідніх держав та міжнародного співтовариства".
Рада керуючих "закликає російську федерацію негайно припинити всі дії проти та на Запорізькій атомній електростанції та будь-якого іншого ядерного об'єкту в Україні, щоб компетентна влада України могла відновити повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, для забезпечення їх надійної та безпечної експлуатації, а також щоб Агентство могло повністю та безпечно здійснювати свою діяльність з перевірки гарантій…".
Рада керуючих також підтримала поточні зусилля Генерального директора та Секретаріату щодо вирішення проблем ядерної та фізичної безпеки і наслідків нинішньої ситуації в Україні для гарантій, у тому числі через Місію МАГАТЕ з підтримки та допомоги на ЗАЕС (ISAMZ) та постійну фізичну присутність технічних фахівців Агентства.
У резолюції наголошується на важливості ядерної безпеки та захисту мирних ядерних установок та матеріалів за будь-яких обставин, у тому числі в умовах збройного конфлікту, та дотриманні сформульованих Генеральним директором МАГАТЕ "сім невід'ємних засад ядерної безпеки та фізичного захисту", заснованих на стандартах безпеки МАГАТЕ.
Рада керуючих також закликала держави-члени відгукнутися на прохання України щодо надання допомоги, у тому числі шляхом надання необхідного обладнання через Агентство чи на двосторонній основі.
Зазначимо, що раніше експерти Антикризового експертного ядерного центру України (АЕЯЦУ) нагадали, що у резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ від 3 березня містилася вимога до рф "негайно припинити всі дії проти ЧАЕС та будь-якого іншого ядерного об'єкта в Україні для того, щоб компетентні українські органи влади зберегли або оперативно відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України та забезпечили їх безпечну та надійну експлуатацію, а також для того, щоб Агентство могло повністю відновити свою діяльність щодо перевірки гарантій". "У відповідь на цю резолюцію рф, як ми знаємо, окупувала ЗАЕС та територію її Зони спостереження", - йдеться у їхній заяві.
Натомість українські експерти закликали включити в проєкт резолюції пункти щодо відсторонення рф від прийняття рішень, що стосуються України, а також висновки стосовно невиконання рф резолюції Ради Керуючих МАГАТЕ від 3 березня, яке має бути покарано. 

АЕС