Ціни на уран зростають. А працівники СхідГЗК просять підписати петицію проти знищення їх підприємства

14.09.2022

 Ціни на ф'ючерси на уран зросли на 0,28% у вівторок, 13 вересня, ледь не сягнувши чотиримісячного максимуму $53,50 за фунт, який було зафіксовано 1 вересня.  Таким чином з початку року вартість урану зросла на 21%.

У березні ф'ючерси піднялися вище $50 вперше з 2011 року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну наприкінці лютого, але впали у наступні місяці і з того часу не торгувалися вищими за ключовий рівень.
Водночас, зазначимо, спотовий ринок урану не є показовим, скільки більшість країн закуповує уран за довгостроковими контрактами. Вказане підвищення ф'ючерсів скоріше пов'язано із заявами Німеччини про можливість роботи останніх трьох атомних енергоблоків. Водночас минулого тижня стало відомо, що працюватимуть лише 2 енергоблоки і лише за критичної потреби.
Крім того, на початку вересня було продовжено на 5 років термін роботи каліфорнійської АЕС Diablo Canyon, а до кінця року мають запрацювати у комерційному режимі АЕС Olkiluoto-3 та енергоблок №3 АЕС Моховце.
Як повідомляє видання Energy Intelligence у щотижневому дайджесті Nuclear Intelligence Weekly, спотова ціна на уран наприкінці серпня отримала невеликий імпульс, оскільки інвестори з ентузіазмом сприйняли новину про те, що Японія нарощуватиме темпи перезапуску своїх АЕС у наступному році – ще 7 реакторів до 10, що вже працюють. Однак, враховуючи надлишок запасів ядерного палива в Японії, інші учасники паливного ринку більш стримані в своїх очікуваннях. Крім того на зростання цін вплинула відсутність пропозицій на спотовому ринку.
Генеральний директор компанії Cameco Тім Гітцель посилив новини про перезапуск японських реакторів у інтерв'ю Bloomberg цього тижня, коли він зазначив, що це "створює потребу перезапуску уранової копальні McArthur River та комбінату Key Lake - спільного підприємства Cameco та Orano". McArthur River буде введено в експлуатацію до кінця цього року з нарощуванням потужності протягом наступних двох років до 15 мільйонів фунтів на рік. У звіті про доходи на початку серпня Cameco зазначила, що має можливість уповільнити зниження виробництва на прилеглій копальні Cigar Lake і збільшити виробництво на руднику McArthur до 18 мільйонів фунтів, якщо цього вимагатиме ринок.
Тим часом наприкінці серпня у Казахстані, який є найбільшим у світі видобувником урану, міністерство гірничодобувної промисловості видало ліцензію компанії Katco, спільному підприємству Orano та Казатомпрому, на розробку Південної Торткудуцької ділянки уранового родовища Моїнкум. Видобуток на урановому родовищі Південний Торткудук, запаси якого оцінюються в 46 000 тонн урану (120 млн фунтів U3O8), має розпочатися через 18 місяців.
Тим не менш Bank of America прогнозує, що спотові ціни на уран зростуть до $70 за фунт до 2023 року через втрату поставок уранового концентрату з рф.
На жаль, можливість видобутку урану на українському СхідГЗК, яке є найбільшим в Європі, світовими експертами навіть не розглядається. Тим більше, що, як раніше повідомила Атомпрофспілка, на СхідГЗК планується призначити у керівництво комбінатом співробітника НАЕК "Енергоатом" Ігоря Бугайова, "який має досвід закриття вугільних шахт". Натомість представники СхідГЗК просять підписати петицію, яка не дасть знищити їх підприємство. Затримка зарплати на комбінаті вже перевищила 4 місяці. Підписати петицію можна за посиланням.

Уран і паливо