Ситуація на Запорізькій АЕС: Відновлено третю резервну лінію електропередач, у МЗС пояснили, чому рф утримує ЗАЕС у заручниках

14.09.2022

 Українські фахівці значно просунулися вперед у ремонті життєво важливої ​​енергетичної інфраструктури в районі Запорізької АЕС, забезпечивши станції відновлений доступ до третьої резервної лінії електропередач. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії у черговому оновленні щодо ситуації в Україні.

Резервна лінія 150 кіловольт (кВ) була знову доступна для ЗАЕС після ремонту електророзподільчої станції на сусідній теплоелектростанції, через кілька днів після її пошкодження внаслідок обстрілу, - йдеться у повідомленні. МАГАТЕ констатує, що за останні кілька днів відновлено роботу всіх трьох резервних ліній електропостачання до ЗАЕС – найбільшої атомної електростанції Європи. "Одна з них, лінія 750/330 кіловольт (кВ), зараз забезпечує ЗАЕС зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження та інших важливих функцій безпеки. Лінії 330 кВ та 150 кВ знаходяться в резерві. Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодного зупина, але вони потребують електроенергію для підтримки необхідних функцій безпеки", - наголошується у повідомленні.
Генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі знову підкреслив, що ситуація з ядерною безпекою та охороною на станції, яка утримується російськими військами, але керується українським персоналом у зоні бойових дій, залишається нестабільною. За його словами, хоча останніми днями на ЗАЕС чи поблизу неї не було обстрілів, вони все одно відбуваються неподалік. Чотири основні зовнішні лінії електропередачі ЗАЕС не працюють, і зараз вона не забезпечує електроенергією домогосподарства та промисловість Енергодару та інших українських міст.
Ґроссі знов повідомив про свої консультації щодо термінового створення на ЗАЕС безпекової зони та зазначив, що вчора до України прибула друга велика партія допомоги, включаючи засоби радіаційного моніторингу та засоби індивідуального захисту, надані Угорщиною, Румунією та Іспанією.
Доставка на Рівненську та Південноукраїнську атомні електростанції, а також ДІЯРУ та ДСНС була організована через Мережу реагування та допомоги МАГАТЕ (RANET). Попередня така поставка обладнання в Україну відбулася у липні.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив, що росіяни, окупувавши ЗАЕС, прагнуть досягти двох цілей. Першочергова мета кремля, як сказав Кулеба, це вибити ЗАЕС з енергетичної системи України, що погіршить енергетичну безпека України напередодні зимового сезону. Друга ціль стосується безпосередньо Європейського Союзу. "Коли у тебе шалені ціни на газ, то ти скрізь де можна намагаєшся компенсувати збільшенням потужностей електроенергії. Який найпростіший шлях для європейців отримати додаткові обсяги електроенергії? Збільшити імпорт з України завдяки тому, що ми є частиною ENTSO-E – європейської електричної мережі", – заявив Кулеба. За його словами, Україна може реально вирішити низку проблем в таких країнах, як Польща та інших, в плані енергетичної безпеки.

АЕС