ЗАЕС знов працює одним блоком через резервну лінію - МАГАТЕ

04.09.2022
Запорізька АЕС знову втратила підключення до останньої основної зовнішньої лінії електропередачі, але  продовжує відпускати електроенергію в ОЕС України через резервну лінію. Через це зупинено енергоблок №5 ЗАЕС. У роботі залишається енергоблок №6. Про це вчора повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії.
Менш ніж через 48 годин після того, як у четвер генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі встановив присутність Місії підтримки та допомоги МАГАТЕ на ЗАЕС, експертів Агентства було поінформовано українською стороною, що четверта ВЛ-750 зазнала пошкоджень через відновлення обстрілів російськими військами. Три інші лінії були пошкоджені через обстріли російських військ ще раніше.
Експерти МАГАТЕ, які залишилися у складі місії на ЗАЕС, передали Агентству, що в роботі залишається резервна лінія 330/750 кВ, яка з’єднує ЗАЕС із сусідньою теплоелектростанцією ЗаТЕС. Вона постачає електроенергію, яку генерує ЗАЕС, у ОЕС України та в разі потреби може забезпечити резервне живлення ЗАЕС.
"Наша команда на місці отримала пряму, швидку та достовірну інформацію про останню значну подію, яка мала вплив на електропостачання АЕС, а також на робочий стан реакторів. Ми вже маємо краще розуміння функціональності резервної лінії електропередач у підключенні об’єкта до мережі. Це важлива інформація для оцінки загальної ситуації", — сказав генеральний директор МАГАТЕ Ґроссі.
"Велика цінність постійної присутності МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції вже цілком зрозуміла. Це змінює ситуацію", – сказав він, додавши, що МАГАТЕ підтримує тісний зв’язок зі своїми українськими колегами та продовжує отримувати від них цінну інформацію про ситуацію.
Надійне зовнішнє електропостачання від мережі та системи резервного електропостачання є важливими для забезпечення ядерної безпеки. Ця вимога є одним із семи незамінних компонентів ядерної безпеки та фізичного захисту. На прес-конференції у п’ятницю ввечері після повернення до Відня він висловив стурбованість ситуацією із зовнішнім електропостачанням ЗАЕС, позначивши цей стовп наполовину червоним, наполовину жовтим в інфографіці про стан безпеки АЕС.
У повідомленні МАГАТЕ констатується, що під час обстрілів майданчика ЗАЕС, що тривали з 29 серпня до дня прибуття місії, пошкоджено сховище твердих радіоактивних відходів об'єкта, вентиляційну трубу спецкорпусу 1 та навчального корпусу ЗАЕС.
На ЗАЕС експерти місії, крім виконання невідкладних робіт, проводитимуть детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних пошкоджень об’єктів станції, визначення працездатності основних і резервних систем ядерної безпеки та фізичного захисту, оцінки умов праці персоналу.
"Різниця між перебуванням МАГАТЕ на місці та відсутністю нас є як день і ніч. Я як і раніше серйозно стурбований ситуацією на Запорізькій атомній електростанції – це не змінилося, – але подальша присутність МАГАТЕ матиме першочергове значення для допомоги у стабілізації ситуації. Я надзвичайно пишаюся критично важливою та сміливою роботою, яку команда МАГАТЕ зараз може виконувати на ЗАЕС", – сказав генеральний директор Гроссі.

На початку наступного тижня Генеральний директор оприлюднить звіт про ситуацію з ядерною безпекою, фізичним захистом та гарантіями в Україні, включаючи результати місії Агентства на ЗАЕС. 

АЕС