росіяни обстрілюють ЗАЕС, Енергодар та маршрут місії МАГАТЕ. Енергоблок №5 відключено спрацюванням аварійного захисту

01.09.2022
Зранку 1 вересня у день прибуття місії МАГАТЕ на майданчик ЗАЕС місто Енергодар, сама ЗАЕС та маршрут руху місії піддавалися обстрілам з боку окупаційних військ. Місія не може продовжити рух погодженим заздалегідь маршрутом. російські окупанти, звісно, звинувачують Україну.
Натомість Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що над містом "працювала" група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах. Було завдано мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів.
За даними мера Енергодара Дмитра Орлова, станом на 8 годину відомо про влучання в житлові будинки на трьох вулицях, у приватні присадибні будинки в кооперативах, у приймальний покій лікарні та дитячі садочки. Є загиблі та постраждалі, але точна кількість ще не відома.
Внаслідок чергового мінометного обстрілу о 4.57 російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок, - поінформував НАЕК "Енергоатом". За його інформацією також пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно живить власні потреби ЗАЕС, а персонал ЗАЕС ліквідовує наслідки обстрілів окупантів, - зазначає компанія.
ГУР МО наголошує, що вранішні обстріли є частиною плану провокування місії МАГАТЕ, направленого на створення потрібної кремлю картинки. Вочевидь, окупанти традиційно спробують звинуватити ЗСУ в обстрілах станції та мирних жителів. "Вчергове закликаємо світову спільноту надати адекватну оцінку діям окупантів, забезпечити ефективну та безпечну роботу місії МАГАТЕ та сприяти повній демілітаризації міста Енергодар", - наголошується у заяві.
У свою чергу гендиректор МАГАТЕ та очільник місії Рафаель Маріанно Ґроссі повідомив, що, знаючи про "посилення військової активності у цьому районі", планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом. "Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося", – сказав він.
За інформацією голови Запорізької ОВА Олександра Старуха, росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки. "Україна продовжує докладати зусиль для організації безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС. Вимагаємо від РФ припинити провокації і надати безперешкодний доступ МАГАТЕ до українського ядерного об'єкту", - йдеться у його повідомленні.

Тим часом російські телеграм-канали та пропагандистські ЗМІ вигадали міф про "висадку українського десанту" на "7 човнах" на території Каховського водосховища, яке, до речі, згідно з попередніми повідомленнями, заміноване по усьому узбережжю. 

АЕС