Гендиректор Holtec International про SMR-160 у соняшниках та кукурудзі, надання потужнішої зброї для знищення російської інфраструктури та багато іншого

31.08.2022
У серпні генеральний директор Holtec International Кріс Сінгх дав два цікавих інтерв’ю – українському агентству "Укрінформ" та американській медіа-платформі Capital Analytics. Пропонуємо ознайомитися із позицією д-ра Сінгха з ключових питань розвитку атомної енергетики та війни рф в Україні. Врізками ми подали його пряму мову з інтерв'ю для американського видання.
Протягом останніх років метою Holtec International було створення виробничого центру в Україні, щоб задовольнити потреби України, а також регіональні потреби, наприклад атомних станцій в Польщі, Румунії, тобто регіону Східної Європи. "Тому ми дійсно хочемо побудувати виробничі потужності в Україні – найсучасніший завод, який виготовлятиме компоненти SMR-160", - зазначив він, додавши що розраховує, що "Захід надасть економічну допомогу Україні, щоб це сталося.
Кріс Сінгх про перспективи  
Якщо ми зможемо створити лише одне робоче місце, ефект мультиплікатора створить ще 20 робочих місць, вважають економісти. Ми також платимо набагато краще, ніж у багатьох інших галузях, тому ми значно додаємо місцевій економіці.
Кріс Сінгх підкреслив, що SMR-160 гарантує безпеку за рахунок відсутності насосів чи двигунів для систем безпеки та управління.
Кріс Сінгх про переваги SMR-160
SMR-160 - розосереджена мережа генераторів, кожен з яких може обслуговувати спільноту з приблизно 100 тисяч домогосподарств. У нас є завод в Огайо, який виробляє спеціальний матеріал схвалений ядерним регулятором під назвою Metamic, котрий ми винайшли. Він є єдиним у своєму роді у світі. Ці технології роблять виробництво ядерної енергії безпечнішим і кращим. Однією з новацій є конденсатор з повітряним охолодженням, який дозволяє нам виробляти електроенергію, використовуючи повітря як охолоджуюче середовище, замість того, щоб потребувати водопостачання. Це частина послуг, які пропонує наш SMR.
За словами гендиректора американської компанії цей реактор "можна розгорнути біля Дніпра, де сьогодні багато українських АЕС, або посеред поля, де росте кукурудза чи соняшник", адже для охолодження SMR-160 використовує повітря.
"SMR-160 настільки безпечний, що, якби терористи захопили щит управління, вони б не змогли підірвати станцію, а лише зупинити", - наголосив очільник Holtec.
Він також зазначив, що вважає, що підтримка України з боку Заходу могла б бути потужніше: "Зараз Україна потребує зброї великої дальності – артилерії, що має більший діапазон дії, ніж HIMARS, що були передані США для українських військових. В України має бути спроможність знищувати ворога безпосередньо у росії. Бо виходить так, що росіяни використовують свою територію як якесь недоторкане святилище для ведення воєнних дій в Україні. Це потрібно усунути".
Д-р Кріс Сінгх наголосив, що США мають надати артилерію з дальністю у 250 миль, бо "цю війну можна завершити, лише знищивши інфраструктуру противника".
Говорячи про розрив відносин України із рф, він запропонував НАЕК "Енергоатом" створити програму зворотного проєктування. "Якщо є певна продукція, яка недоступна від первісного постачальника, тоді у вас повинна бути компанія, яка проєктуватиме у зворотному напрямку й забезпечить вас потрібними запасними частинами", - пояснив він суть програми. За його словами, Holtec надає таку послугу своїм клієнтам. "Довкола багато компаній, що збанкрутували. Вони постачали обладнання або частини до існуючих ядерних установок. І от, коли таке трапляється, наші клієнти звертаються до нас. А ми робимо зворотне проєктування та забезпечуємо їх необхідними компонентами. Таке проєктування дає інформацію про технічні деталі обладнання, його складові та частини, а також детальний аналіз їхньої конструкції, функцій та експлуатації", - зазначив він.
Кріс Сінгх про ризики ядерних проєктів
Звести атомну електростанцію означає взяти на себе 10-річний цикл, який включає ліцензування, вибір місця, виробництво тощо. А це означає, що ми повинні визнати, що наш проект переживе спади та підйоми. Але наша економічна система міцна: хоча і будуть невдачі, але це просто природа вільної ринкової економіки.
Очільник Holtec зазначив також, що пропозиція компанії збудувати в Україні Сховище для осклованих високоактивних відходів залишається в силі, та розповів, що його компанія наразі допомагає "Енергоатому" спроєктувати пристанційне сховище відпрацьованого ядерного палива: "Зокрема, ми маємо спільні напрацювання щодо визначення потрібних процесів для пристанційного сховища ВЯП шляхом використання вже ліцензованих контейнерів зберігання, подібних до того, як це робиться у США. Такі пристанційні сховища можна швидко розгорнути, змінивши призначення обладнання, яке Holtec вже встановив, для застосування на цих АЕС замість Централізованого сховища. Оскільки, це обладнання вже схвалив орган ядерного регулювання, буде гарантовано безпеку такого пристанційного сховища, при цьому зменшаться витрати".
Кріс Сінгх про лідерство США
США - величезна країна з величезними ресурсами, і вона, по суті, є лідером у галузі. За останні 20 років Америка відстала від інших країн, але зараз усвідомлює, що їй потрібно відновити лідерство на цьому фронті. У нас є кілька постачальників SMR, які конкурують між собою, щоб розробити найкращі рішення на рівних умовах, що є способом створення такого роду інновацій, які зроблять ринок США світовим лідером. Ядерна технологія була викувана у вогні капіталізму, і капіталізм гарантує, що Сполучені Штати, а не менш конкурентоспроможні державні економіки, будуть лідирувати на міжнародному рівні.
Він також розповів про власну технологію використання електроенергії для централізованого опалення. "У нас є технологія централізованого теплопостачання під назвою HI-HEAT, яка дозволяє акумулювати надмірну електроенергію та в подальшому її використовувати… Ми розробили HI-HEAT, надихаючись ситуацією з енергоресурсами в Україні. Ми бачили, що відбувається – втрата постачання газу і ризик залишитись без опалення напередодні зими. Ця електроенергія зберігає надлишкову енергію від атомних станцій, наприклад, вночі, коли попит низький. Потім ця енергія у вигляді пари може йти на цілодобове забезпечення централізованого теплопостачання взимку", - зазначив Кріс Сінгх.
Він повідомив, що компанія працює над можливостями впровадження цієї технології в Україні. "Оскільки часу обмаль, а будівництво повноцінних потужностей є довготривалим процесом, ми використаємо наявні виробничі можливості в країні для виробництва систем HI-HEAT на найближчу перспективу. Звісно, якщо попит надалі буде високим, ми зможемо побудувати власні підприємства. Але в будь-якому випадку Holtec прагне надати вам системи HI-HEAT, щоб люди взимку мали тепло, не покладаючись на російський природний газ", - зазначив д-р Кріс Сінгх.
Кріс Сінгх про переваги ядерної енергетики

На відміну від нових джерел відновлюваної енергії, які перебувають у зародковому стані, ядерні технології переживають сьоме десятиліття. Люди більше, ніж раніше, усвідомлюють його хороші показники безпеки, особливо щодо нинішнього покоління ядерних реакторів. Відновлювані джерела енергії все ще стикаються з новими викликами в міру розвитку технологій, тоді як атомна енергетика не має цієї проблеми. Натомість наше завдання полягає в тому, щоб стимулювати мотивацію до позитивних змін. 

Нове будівництво