Як Україна застосує санкції проти "Росатома". При Мінекономіки створено міжвідомчу групу на чолі з першою віцепрем'єркою

31.08.2022
Фото: Мінекономіки

 Створено Міжвідомчу робочу групу з питань реалізації державної санкційної політики. Як повідомило Міністерство економіки, її завдання - санкції проти ядерних терористів, військових злочинців, а також арешт на користь України мільярдних російських статків. Новостворена міжвідомча група вже розглянула комплекс санкцій у сфері ядерної енергетики.

До складу санкційної групи увійшли представники ключових міністерств і ЦОВ на чолі із першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко. Це урядовці з міністерств економіки, оборони, фінансів, юстиції, внутрішніх та закордонних справ, а також з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Також до роботи залучені представники Офісу Президента, Національного банку України, Генеральної прокуратури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Національного агентства з питань запобігання корупції. Передбачається залучення представників інших державних органів та відомств.
Мета створення МРГ - прискорити накладення санкцій, які ініційовані багатьма органами державної влади і перебувають на різних стадіях ухвалення.
Під час першого засідання було вирішено, що Міжвідомча робоча група упорядкує існуючі ініціативи, які перебувають на різних стадіях схвалення, та надаватиме рекомендації щодо прийняття остаточних рішень задля накладення належних санкцій на осіб.
Ці рекомендації базуватимуться на принципах та підходах партнерів України і максимально враховуватимуть досвід санкційної політики проти рф, яку застосовують США, Великобританія, країни ЄС та ін.
Міжвідомча робоча група рекомендувала винести на найближче засідання Уряду пропозиції щодо санкцій проти російських олігархів, посадових осіб, пропагандистів рф, які складають політичну та економічну основу агресії проти України.
Окремо було розглянуто комплекс санкцій у сфері ядерної енергетики. Зокрема, йдеться про осіб, пов’язаних із "Росатомом", з огляду на ті злочини, що відбуваються на окупованих об’єктах атомної енергетики. Також в роботу взято санкційний список МЗС, підготовлений з метою синхронізації із заходами партнерів України.
Як повідомляється, увагу надано увагу також санкціям у вигляді стягнення в дохід держави активів. Особливості цього виду обмежень полягають у тому, що вони застосовуються за рішенням Вищого антикорупційного суду за поданням Міністерства юстиції. У зв'язку із цим є необхідність повного блокування активів.
За результатами засідання на розгляд Уряду будуть подані відповідні проекти.
Раніше Кабінет Міністрів України підтримав рішення про запровадження повного ембарго на імпорт товарів з російської федерації. Відтепер жодна продукція рф не зможе бути ввезена на територію України. Також ухвалено рішення про вилучення понад 900 об’єктів права власності росії на користь України.

Компанії