Обстріли житлових кварталів Енергодара – тиск напередодні візиту місії МАГАТЕ

29.08.2022

 Пізно ввечері в неділю 28 серпня Енергодар знов обстрілювали. Під обстріл потрапило два мікрорайони — третій і п'ятий, повідомив міський голова Дмитро Орлов. За даними мера, відомо про "приліт" по одній із квартир Енергодару на вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів. У сусідніх будинках повибивало шибки в деяких будинках. Також спалахнули припарковані машини у дворах будинків.

В енергодарських телеграмканалах повідомили, що після обстрілу у лікарню Енергодара поступило п'ятеро людей з пораненнями, двоє у важкому стані. Пізніше мер Орлов  уточнив, що 10 енергодарців отримали чисельні осколкові поранення різної ступені важкості.
Повідомляється, що окупанти використали гаубицю Д-30, постріли проводилися з садово-городницького товариства "Хвиля", що в Енергодарі.
Також відомо, що машини швидкої допомоги повторно виїхали на місце події для надання першої допомоги та негайної госпіталізації постраждалих. До цього у неділю вдень російські окупанти збили дрон "камікадзе" над ЗАЕС, який самі ж і запустили. Дрон було збито над дахом спецкорпусу ЗАЕС, після удару о дах сталася детонація заряду. Після цього по прибережній території ЗАЕС було випущено 5 освітлювальних мін, більшість з яких затонула. Місцеві вважають, що мета – сухостій на прибережній території, розраховували на виникнення пожежної небезпеки.
Загалом ці події аналітики пов'язують із місією МАГАТЕ, яка у понеділок, 29 серпня, вже вирушила до України. Як повідомила The Wall Street Journal, посилаючись на учасників переговорів, очікується, що до ЗАЕС доставлять запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші життєво важливі матеріали. Раніше США та Європейський Союз заявили, що будь-який візит МАГАТЕ має супроводжуватись створенням демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.
Інститут вивчення війни (ISW) пише, що обстрілюючи Енергодар окупанти намагаються затримати прибуття співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії на ЗАЕС. "МАГАТЕ зібрало місію у складі керівника Рафаеля Маріано Гроссі та 13 експертів із "переважно нейтральних країн", які наступного тижня відвідають Запорізьку атомну електростанцію для спостереження", - зазначає ISW. Зокрема, це експерти з дружніх Україні Польщі та Литви, а також представники дружніх Росії Китаю та Сербії. Також до складу місії МАГАТЕ увійшли фахівці з Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики та Північної Македонії.
Однак, як вказують в Інституті вивчення війни, рф добилася виключення зі складу місії США та Великої Британії, назвавши їх "несправедливо упередженими". Водночас, слід зазначити, що навіть присутність в місії експертів країн-членів ЄС не гарантує неупередженості. Адже жодна офіційна інституція – така, наприклад, як ВАО АЕС, яка має окрім московського центру Лондонський та Паризький офіси – не використала свій арсенал можливостей для підтримки України та запобігання проявів ядерного тероризму.
"Маніпулювання національністю інспекторів і нападки на "справедливість" інспекцій МАГАТЕ - це тактика, яку Іран давно використовує, щоб приховати перешкоди місіям", - пояснили аналітики.
В ISW також додали, що, за даними українських офіційних джерел, росіяни катують співробітників ЗАЕС, аби ті не розповіли інспекторам МАГАТЕ про порушення безпеки на станції, те, що РФ  намагається обмежити присутність українських співробітників на ЗАЕС, те, що окупанти почали збирати підписи жителів Енергодару з вимогою "припинити українські обстріли" для надання інспекторам.
Незалежний експерт, генерал-майор ЗСУ, керівник ГО "Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам" Сергій Савченко у своїй статті у "Дзеркалі тижня" зазначає, що обстріли Нікополя, Марганця мають на меті "спровокувати вогонь нашої артилерії у відповідь, звинуватити Україну в обстрілі Запорізької АЕС і, нагнітаючи обстановку, знову-таки, примусити Україну й наших партнерів перевести конфлікт у формат нескінчених переговорів, таких необхідних рф для уникнення неминучої воєнної поразки".
Він наголошує, що цей ядерний шантаж - це широкомасштабна, ретельно спланована гібридна операція стратегічного рівня. "У разі її успішного проведення ця операція здатна змінити перебіг війни. Вона являє собою класичний приклад операції, складовими якої є взаємопов’язані операції нижчого рівня. Ці операції проводяться за єдиним задумом і планом за воєнною (захоплення АЕС, обстріли станції російськими військами), інформаційною (звинувачення ЗСУ в обстрілах станції, залякування ядерним вибухом, формування панічних настроїв у населення як України, так і країн Європи) та політичною (винесення абсурдних звинувачень Україні і країнам Заходу у створенні загрози ядерної катастрофи світового масштабу) операційними лініями. Судячи з масштабності та послідовності дій, вони не спонтанні. Ці операції заздалегідь сплановані. Імовірно, ще до початку агресії вони передбачались як запасний варіант дій", - пише генерал-майор, зазначаючи, що цинізм звинувачень України з боку рф та масштабність операції, що сягнула рівня ООН вражають.

АЕС