Ситуація на Запорізькій АЕС: станцію знову під'єднано до ОЕС України, Зеленський та Байден обговорили відключення, CNN опублікувало знімки пожежі на золовідвалі ЗаТЕС

25.08.2022
Фото: CNN

 Запорізька АЕС відновила з’єднання із енергосистемою України. Втім, всі шість блоків залишаються відключеними від мережі після відновлення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська".

Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ, посилаючись на інформацію, отриману в ДІЯРУ.
"Україна повідомила МАГАТЕ, що ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, принаймні двічі втрачала з’єднання з ЛЕП протягом дня, але наразі з'єднання знову працює", – заявили в МАГАТЕ.
У МАГАТЕ немає жодної інформації про пряму причину відключення електроенергії. Агентство нагадує, що ЗАЕС має підключення до чотирьох зовнішніх ліній електропередач, але три з них були втрачені раніше через бойові дії.
"Наразі ЗАЕС залишається підключеною до лінії 330 кВ від сусідньої теплоелектростанції. За потреби вона може забезпечити резервну електроенергію", - йдеться у повідомленні.
"Майже щодня на Запорізькій атомній електростанції або поблизу неї відбувається новий інцидент. Ми не можемо дозволити собі більше втрачати час. Я сповнений рішучості особисто очолити місію МАГАТЕ на станції найближчими днями, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою та фізичним захистом", – цитує МАГАТЕ генерального директора Рафаеля Маріанно Ґроссі, який сьогодні зустрічався з  президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі в рамках підготовки до місії.
Водночас, у своєму зверненні до народу України президент Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. "Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки. Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи", - йдеться у зверненні.
Сьогодні СNN із посиланням на прес-секретаря Білого дому Карін Жан-П’єр повідомило, що відбулось обговорення ситуації на Запорізькій АЕС між президентами США та України Джо Байденом і Володимиром Зеленським.
CNN із посиланням на високопоставленого чиновника адміністрації Байдена також повідомило, що адміністрація "уважно стежить" за ситуацією, що ЗАЕС належить Україні, що адміністрація засуджує будь-які спроби перенаправити електроенергію з електростанції.
Водночас на офіціальному сайті президента України зазначається, що в ході переговорів лідери держав "погодилися з необхідністю того, що АЕС має повернутися під контроль України, а також допустити на неї місію МАГАТЕ".
CNN також сьогодні опублікувало серію супутникових знімків, зроблених Planet Labs і Європейським космічним агентством. На них видно вогонь та дим біля Запорізької АЕС. Знімки зроблені 24 серпня о 10:39 ранку, 11:30 ранку та 11:35 ранку за місцевим часом. Зазначається, що на них "видно послідовні проблиски пожежі, що розростається на південь від ЗАЕС, і диму, що підіймається із золовідвалу, розташованого у північній частині комплексу", - повідомляє CNN.
Раніш також повідомлялося про підпал лісів навколо ЗАЕС.

АЕС