Події на ЗАЕС: знеструмлення обох працюючих енергоблоків – Держатомрегулювання та "Енергоатом"

25.08.2022
О 12:12 через бойові дії в районі розміщення Запорізької АЕС сталося відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Про це повідомила Держатомрегулювання із посиланням на НАЕК "Енергоатом".
Через це енергоблок № 5 ВП "Запорізька АЕС" відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту, а енергоблок № 6 ВП "Запорізька АЕС" був переведений на живлення власних потреб.
О 12:29, після відновлення працездатності повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська", енергоблок № 6 ВП "Запорізька АЕС" було підключено до мережі.
О 14:14, відбулось повторне відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська", після чого енергоблок №6 ВП "Запорізька АЕС" відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту.
Інших деталей ДІЯРУ не повідомляє. Зазначається лише, що зауваження до роботи автоматики та систем безпеки відсутні.
"Енергоатом" у свою чергу зазначив, що власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС. За його інформацією, ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.
Водночас, за інформацією "Енергоатома", через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, яка розташована поруч із Запорізькою АЕС, сьогодні двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". "Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів", - повідомила компанія у Telegram-каналі.
Вранці 25 серпня місцеві ЗМІ повідомляли, що від електроенергії через бойові дії були відключені Енергодар, Херсон, Мелітополь та Нова Каховка. Офіційна інформація з цього приводу не надходила.

За інформацією мера Енергодара Дмитра Орлова, станом на 14:30 радіаційний фон в місті становить 10,4 мікрорентген на годину, що відповідає природньому. 

АЕС