Засідання Радбезу ООН стосовно ситуації на ЗАЕС: росії не вдалося відволікти увагу

24.08.2022

 23 серпня у США відбулося засідання Радбезу ООН, скликане росією через ситуацію на ЗАЕС. Представник країни-агресора із самого початку заявив про "безперервні українські провокації" та попросив виступити генсека ООН Антоніу Гутерріша. Натомість українська сторона зазначила, що цим рф хоче відволікти увагу від засідання Радбезу, на якому говоритимуть про наслідки російської агресії щодо України, яке заплановано на 24 серпня. Незважаючи на прагнення рф звинуватити у обстрілах і терорі на ЗАЕС ЗСУ, майже всі країни окрім головуючого Китаю однозначно поклали провину на росію та закликали негайно демілітаризувати ЗАЕС.

На початку засідання заступниця генсека ООН Розмарі ді Карло заявила, що будь-яка потенційна шкода, задана ЗАЕС, може спричинити жахливі наслідки для всього регіону й призвести до гуманітарної катастрофи.
"Весь військовий персонал і техніка мають бути виведені зі станції. Подальшого розгортання сил і засобів до об’єкта не повинно бути", – заявила представниця ООН.  "На жаль замість деескалації ми бачимо майже щоденні повідомлення про події на ЗАЕС", - зазначила ді Карло.
Вона також нагадала про важливість відвідин ЗАЕС місією МАГАТЕ. "У тісному контакті з МАГАТЕ ООН оцінила, що ми маємо матеріально-технічний потенціал і потенціал безпеки в Україні для підтримки місії МАГАТЕ на станцію з Києва за умови згоди України та рф", – сказала заступниця Генсека ООН з політичних питань.
Тому ООН знову закликало сторони надати місії МАГАТЕ негайний, безпечний і безперешкодний доступ до станції: "Терміново потрібна угода, щоб відновити ЗАЕС як суто цивільну інфраструктуру та забезпечити безпеку регіону".
Вона нагадала слова генсека ООН про те, що електроенергія, яка виробляється на ЗАЕС належить Україні: «Будь-яка шкода, яка призведе до відключення електростанції від української електромережі, матиме катастрофічні гуманітарні наслідки, особливо з наближенням зими. Як уточнив генсек ООН, електроенергія, що виробляється на Запорізькій станції, належить Україні».
Ді Карло завершила виступ також перефразованою цитатою Антоніу Гуттеріша: "Будь-яка потенційна шкода ЗАЕС – самогубство".
Постпред росії при ООН Василь Небензя на початку засідання вкотре збрехав, заявивши, що росія нібито не розміщує важких озброєнь на ЗАЕС і не використовує її у військових цілях. Як звичайно він звинуватив у обстрілах ЗАЕС Київ та "їхніх західних покровителів".
"За інформацією МО Росії і військової адміністрації Запорізької області, було здійснено обстріл із 152-мм військового обладнання. 14 серпня було здійснено 10 обстрілів із гаубиць М777 американського виробництва, а також випущено 2 керованих боєприпасів. В результаті обстрілу Енергодару 1 людина загинула, 1 поранена. 15 серпня випущено 30 снарядів 152-мм калібру, також випущено польського виробництва апарат, завдано 3 удари по Енергодару. 18 серпня зафіксовано 7 обстрілів Енергодару засобами важкої артилерії, використовуючи снаряди американського виробництва 155-мм калібру, знову нанесено артилерійські удари, в результаті яких, було пошкоджено приміщення лабораторно-побутового корпусу та освітлення станції. Після того було відкрито вогонь по передмісттю Енергодара. 22 серпня завдано удару із безпілотного літального апарату. Також обстрілювали ТЕС Енергодару. Згідно з даними 1 мирний мешканець загинув, 1 поранений", - вкотре збрехав постійний представник російської федерації при Організації Об'єднаних Націй.
На підтвердження своїх слів він показав "фотосвідоцтва" обстрілів Запорізької АЕС українськими військовими, заявивши, що РФ поширила їх також у Раді Безпеки ООН та Генасамблеї.
Натомість заступниця посла Норвегії при ООН Тріне Хеймербек заявила: "Ми відкидаємо використання російською федерацією Ради Безпеки як платформи для дезінформації. Немає сумніву, що безпека на території та довкола ЗАЕС погіршилася через присутність озброєного агресора. Вона підкреслила, що російське вторгнення до України "підвищило ризик ядерного інциденту з потенційними серйозними наслідками для здоров’я людей та навколишнього середовища як в Україні, так і в рф, і деінде".
Представниця Норвегії закликала "до максимальної військової стриманості поблизу Запорізької атомної електростанції». А також розкритикувала росію за те, що та "взяла у заручники ключове джерело електроенергії, важливе для цивільного населення України", і закликала країну-агресорку "повернути повний контроль над станцією її українському оператору".
Вона окремо схвально висловилась про "відданість України підтриманню ядерної безпеки у чинних складних обставинах".
Її підтримав представник Великої Британії: "Ми вітаємо героїчну роботу працівників ЗАЕС". Він зазначив, що "великий тиск, який на них чиниться", має припинитися. І підтримав ді Карло у її словах, що електроенергія, яку виробляє ЗАЕС, належить Україні. Він нагадав, що дії росії суперечать усім конвенціям ООН.
У своєму виступі США також назвали Росію винуватицею кризи довкола ЗАЕС. Вони наголосили, що рф має вивести свої війська – і тоді кризи взагалі не буде.
"Питання, яке ми зараз розглядаємо, це не абстрактна тема для дискусії. Це не якась віддалена проблема… Вся міжнародна спільнота зараз живе під загрозою ядерної катастрофи", -  заявив заступник постпреда США при ООН Річард Міллс. Він констатував, що "російська федерація, захопивши контроль над Запорізькою АЕС, використовує ядерний об'єкт як плацдарм для ведення війни" та поставив риторичне запитання: чому росія використовує ЗАЕС для воєнних дій?
"На це питання може відповісти тільки президент путін та члени російської делегації, які сидять тут сьогодні, - сказав Міллс. - Тільки вони здатні пояснити, чому росія вважає, що може силою перекроювати міжнародні кордони в порушення Статуту ООН. Тільки вони можуть відповісти за ті звірства, які вони вчинили проти українського народу. Тільки вони можуть пояснити, чому їхні війська бездумно атакували й захопили контроль над станцією, поставивши нас на межу ядерної катастрофи.
Він нагадав про твіт російського посла у Відні, який написав: «ніякої пощади українському народові».
США вважають, що росія повинна негайно виконати рекомендацію Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша і створити демілітаризовану зону в прилеглій до станції зоні. Це, зокрема, дасть змогу групі експертів МАГАТЕ відвідати на об'єкт, провести інспекцію й оцінити стан безпеки.
Він підкреслив, що росія має погодитися на відвідування об'єкта місією МАГАТЕ "таким чином, щоб поважати суверенітет України", тобто з Києва, як вимагає президент Зеленський.
Міллс також закликав росію напередодні Дня Незалежності України "не бомбити школи, лікарні, дитсадки чи будинки престарілих" та пообіцяв, що США "продовжуватимуть домагатися притягнення рф до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права".
Різко проти росії висловилася представниця Албанії: "Ми тут через абсолютно беззмістовну невиправдану і незаконну війну"…  Албанія також засудила мілітаризацію ЗАЕС і підтримала місію МАГАТЕ. Також Албанія висловила занепокоєння, що присутність росії на ЗАЕС має на меті від'єднання ЗАЕС від ОЕС України, та перенаправлення електроенергії задля російських інтересів. "Запорізька АЕС є українською", - наголосила представниця маленької але гордої, поки що без'ядерної Албанії. До речі нагадаємо, днями троє людей з російськими та українським паспортом намагалися проникнути на військовий завод в албанському Грамші – двоє солдатів, які спробували їх зупинити, поранені. Самі шпигуни затримані.
Представник Китаю (та президент РБ ООН) говорив лише про безпеку, сказав, що місія МАГАТЕ повинна якомога швидше отримати доступ до станції. "Ми помітили, що і росія, і Україна позитивно налаштовані щодо цього питання, і сподіваємося, що його буде надано в найближчий час", – додав він. Він не назвав росію винуватицею конфлікту. Він зазначив, що для того, щоб позбутися ризиків ядерної катастрофи на ЗАЕС, міжнародна спільнота має забезпечити деескалацію конфлікту, працюючи дипломатичним чином, та повернути обидві сторони до перемовин та діалогу, - вважає Китай. Слід зазначити, що окрім Китаю Бразилія, Мехіко, Гана, ОАЕ та Габон у своїх промовах так і не назвали росію агресором, звертаючись до обох сторін із закликом припинити бойові дії.  "Інтенсифікація військових дій навколо ЗАЕС може мати негативні наслідки, тому військова діяльність має припинитися", - коротко висловилися представники Китаю, Бразилії, ОАЕ та Габону. Представник Мехіко додав, що "сторони вже могли б домовитися про припинення вогню, оскільки на кону стоїть безпека всього світу". 
Небензя, котрий виступав після Китаю, як завжди алогічно та бездоказово заявив, що "декому здається, що найпростіший вихід – це створити демілітаризовану зону навколо АЕС". Проте це, за його словами, "безвідповідально". Після чого постпред РФ знов почав звинувачувати Україну та її партнерів: "Захід має припинити покривати київський режим".
Після ремарки рф, Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця пояснив присутнім, чому загарбники не хочуть пускати МАГАТЕ на Запорізьку АЕС: "Очевидно, що будь-яка місія, будь то МАГАТЕ чи ООН, перебуваючи на станції, побачить кричущі порушення норм і вимог ядерної безпеки. Тому росія намагається уникнути відповідальності, але не досягне в цьому успіху".
Сергій Кислиця закликав МАГАТЕ розмістити на ЗАЕС постійну місію для контролю за безпекою: "Враховуючи масштаб поточних викликів та погроз, ми закликаємо також МАГАТЕ подумати про можливу постійну присутність своїх експертів на Запорізькій АЕС для повернення повноцінного контролю цього ядерного об'єкта українським експертам. Місія має побачити справжню ситуацію, а не влаштовану росіянами театральну виставу", - зазначив Постійний представник України при ООН.
Він підкреслив, що замість того, щоб використати трибуну ООН для того, щоб проголосити те, чого чекає весь світ: що рф демілітаризує ЗАЕС, виводить війська і передає станцію під контроль Україні, росія "витрачає дорогоцінний час на балаканину фіктивних звуків".
"російські наративи про українські обстріли станції не витримують перевірки. Ніхто, із принаймні свідомих людей, не може уявити, що Україна націлиться на атомну електростанцію з величезним ризиком ядерної катастрофи на власній території", – заявив Кислиця.
Засідання РБ ООН:

АЕС