"Енергоатом" відповів на погрозу російських окупантів вивести в холодний резерв 2 блоки ЗАЕС

18.08.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"
Чергову заяву щодо подій на ЗАЕС зробила сьогодні також НАЕК "Енергоатом". "Командир російських окупантів погрожує зупинити Запорізьку атомну електростанцію. Загарбники продовжують брехати світові про обстріли ЗАЕС українськими військовими і, користуючись цією брехнею, заявляють: "Може бути розглянуто питання про виведення до холодного резерву 5-го та 6-го енергоблоків, що призведе до зупинки станції", - попереджає оператор АЕС.
Компанія наголошує, що "через відключення генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції". За її словами, це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС.
Крім того, окупанти втручаються у процес керування атомним об’єктом, що вже становить небезпеку для функціонування ЗАЕС, - додається у повідомленні НАЕК "Енергоатом", що оприлюднене у соцмережах компанії.
 "Обстрілюючи і саму станцію, і лінії, якими вона з’єднується з енергосистемою України, росіяни хочуть від’єднати ЗАЕС від неї. А після цього – намагатимуться підключити станцію до Криму. Але коли вона не матиме зв’язку з українською енергосистемою, вона перейде в режим блекауту. Це все зробить можливим підключення ЗАЕС до енергосистеми рф", - прогнозує "Енергоатом".

Компанія переконана, що тільки негайне виведення російських військ з території ЗАЕС і її повернення під повний контроль України зможе гарантувати безпечне функціонування Запорізької АЕС.

Читайте також  Звернення працівників Запорізької АЕС до світової спільноти

АЕС