Президент НАЕК «Енергоатом» розповів РБК-Україна про поточну ситуацію на ЗАЕС

10.08.2022

 Про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС та загрози з боку російських окупантів в інтерв'ю «РБК-Україна» розповів президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. Наводимо основні тези.

 Хто управляє і контролює Запорізьку АЕС
Український персонал і ми – «Енергоатом»– контролюємо роботу станції, її експлуатацію та ядерну і радіаційну безпеку. Російські загарбники контролюють територію станції, фізичну безпеку станції. Тобто повністю периметр станції.
На території станції близько 500 солдатів. Вони захопили підвали для укриття персоналу на випадок аварії і викиду радіоактивних речовин. Там знаходяться солдати і персонал «Росатому» – близько 15 осіб. Важко сказати точно, скільки їх там, оскільки ми не контролюємо їх захід і вихід. По тому, як ми бачимо – там їх постійно 10-15 чоловік, і періодично вони змінюються.
Ці люди знаходяться там як радники військового персоналу, який захопив станцію. Вони відстежують, що робить український персонал і кажуть військовим, чи все йде нормально або ненормально, що можна руйнувати, що не можна.
Всі наші розпорядження станція виконує, але все узгоджується з військовими, а вони консультуються з представниками «Росатому». Так що люди «Росатома» там як «моніторингова місія».
Про застосування сили до співробітників ЗАЕС
У нас зв'язок з керівником станції і начальником зміни. Близько 100 осіб на сьогодні були схоплені загарбниками – ОМОНом і ФСБ, який присутній в Енергодарі. Один був забитий до смерті – Андрій Гончарук – наш водолаз, він помер у лікарні від побоїв. Сергій Швець – працівник ремонтного підрозділу, до нього прийшли додому і розстріляли автоматною чергою. П'ять куль увійшло в тіло, три навиліт. Дивом він залишився живий і зараз вже на ногах. Це було два місяці тому.
П'ять людей ми не знаємо де знаходяться взагалі – їх забрали, і про них немає ніякої інформації. Це я говорю тільки про персонал станції, по Енергодару ситуація ще гірша. Постійно над ними знущаються, б'ють. Там встановилася практика забирати людей і потім у родичів просити 50 тисяч гривень викупу.
Чому активізувалися обстріли станції
Росіяни давно носилися з ідеєю перемикання ЗАЕС на Крим. Для цього треба повністю відключити станцію від української енергосистеми і переключити на лінії, які з'єднують Крим – це підстанція у Джанкої, з Каховською станцією, а вже вона з'єднується із Запорізькою станцією. Для цього необхідно відключити весь окупований південь. І тоді вони зможуть це зробити за умови, що ЗАЕС буде відключена від української енергосистеми.
Вони передали на ЗАЕС спеціальну програму перемикань для подачі напруги для потреб ЗАЕС від підстанції 330 кВ Джанкой. Вона необхідна інженерам-електрикам для проведення відповідних робіт і в ній це все написано. Вони відключають повністю Запорізьку станцію від української енергосистеми і весь південь, а потім поступово від Джанкоя починають живити все назад вже на російській частоті – до Каховки і потім до ЗАЕС.
Потім Запорізьку станцію можна запускати, і її вже буде неможливо включити в українську енергосистему, оскільки вона буде на російській частоті. І передумовою виконання цієї програми – там так прямо і написано – є важке пошкодження в результаті обстрілів ліній зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою.
У четвер (4 серпня – Інфоатом) ця інформація до нас прийшла, після цього в п'ятницю вони почали обстріли і пошкодили три лінії. У підсумку ЗАЕС залишилася на одній лінії. Ми готуємося полагодити всі пошкодження, підготували людей і матеріали для ремонтів, щоб включитися назад усіма лініями, які були.
Про роботу на дизель-генераторах
Дизель-генератори включаться в аварійному режимі при втраті зовнішнього живлення. І далі ми будемо залежати від того, як довго вони пропрацюють.
У них пального на 10 діб. Але ніхто їх ніколи не перевіряв, щоб вони 10 діб працювали. За правилами вони випробовувалися на роботу протягом доби, і це було 30 років тому. Зараз вони періодично випробовуються, запускаються і підхоплюють систему – питань немає. Але такий тривалий термін ... Може він пропрацює три дні і зупиниться. Цього ніхто ніколи не перевіряв. І не належить це перевіряти.
Про мінування на території ЗАЕС
Ми знаємо, що вони замінували берегову лінію Каховського водосховища і ставок-охолоджувач, який відділений від нього. Ми це бачили і знаємо – ще в березні вони почали і місяці два колупалися з цим. Крім того, зараз, наприклад, в машинному залі першого енергоблоку стоїть 14 автомобілів, 12 з них – вантажівки «Урал», які завантажені незрозуміло чим. Ймовірно, там вибухівка і зброя. І ще там знаходиться дві машини типу джипів.
Чому змінилася позиція з приводу візиту МАГАТЕ
Кілька переговорів було з МАГАТЕ з приводу їх приїзду. І у всіх заявах, які ми робили, ми говорили, що треба визнати, що основна проблема безпеки ЗАЕС – це присутність там загарбників і те, що вони там роблять.
І радикальним рішенням є встановлення демілітаризованої зони на території станції та навколо неї. Ми це просили зробити з самого початку. І після цього може приїхати місія, і ми зможемо забезпечити її безпеку.
Зараз ми не можемо гарантувати безпеку, оскільки від Запоріжжя до ЗАЕС більше 50 блокпостів з озброєними людьми. Ми про це говорили, і президент про це говорив на зустрічі з Ґроссі. Те, що пропонувалося – ввести миротворчий контингент ООН на станцію і тоді в складі цього контингенту може бути місія МАГАТЕ.
Про це йшлося з самого початку. Тим часом МАГАТЕ весь час не визнавало, що тут війна йде і станція захоплена. У всіх заявах, коли ми говорили про порушення шести принципів безпеки і про те, що на станції присутня військова техніка, і це порушення всіх правил, в тому числі і МАГАТЕ – вони цього не визнавали. Там дуже сильний російський вплив.
Остання заява їх була про те, що принципи порушені і треба їхати. Так зараз їм і сказали – їдьте. Якщо ви визнаєте – їдьте. Ми готові вас приймати, але тільки не готові гарантувати безпеку. І відразу тиша. У підсумку виходить, ми як би готові їхати, але ви нам не дозволяєте. І на цьому всі зараз грають.

Компанії