Очільник ядерного регулятора не бачить інших можливостей врятувати ЗАЕС окрім деокупації

09.08.2022

 Єдиним варіантом зниження ядерної загрози на Запорізький АЕС є виведення російських військ із території ядерного об’єкта, розмінування територій та допуск МАГАТЕ та інших міжнародних організацій для відновлення безпечного режиму роботи. Таку думку в інтерв’ю "Радіо НВ" висловив виконуючий обов’язки голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

За його словами, повна втрата зовнішнього електроживлення, що може статися через обстріли чи намагання перепідключити АЕС до російської електромережі, є вкрай небезпечною. "Зовнішнє живлення потрібне для роботи систем безпеки енергоблоків і його тривале відключення потенційно може призвести до пошкодження ядерного палива та радіаційної аварії", - зазначає регулятор, нагадуючи про аварію на АЕС Фукусіма-1.
Очільник ядерного регулятора також повідомив, що пошкодженими залишаються азотно-киснева станція, датчики радіоаційного контролю, лінії електропередач.
Крім того, великі ризики несуть обстріли території поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива – влучання у ядерний об’єкт призведе до катастрофи.
Ведучий також попросив в.о. голови Держатомрегулювання прокоментувати наступне повідомлення, отримане з Енергодару:
На це Олег Коріков спробував заспокоїти слухачів "Радіо НВ" тим, що на ЗАЕС є Аварійний план, який передбачає відповідний план дій персоналу, у тому числі у разі аварій із знеструмлення. Але, наголосив він, цього недостатньо.
"У нас залишилася єдина можливість цьому запобігти. Вона полягає у виведенні російських військ з території Запорізької АЕС та з міста Енергодара, проведенні розмінування території. Також необхідно допустити місію МАГАТЕ або спільної місії із ООН та іншими міжнародним організаціями, для фіксації пошкоджень, які завдано Запорізькій атомній електростанції та повернення АЕС у безпечний режим роботи", - заявив Олег Коріков.
На запитання, чи існує можливість відключення усіх енергоблоків та які це може мати наслідки регулятор відповів, що не можна виключати будь-якого розвитку подій.
Він також зазначив, що МАГАТЕ та загалом міжнародна атомна спільнота виявилися неготовими до викликів, пов’язаних із військовими діями та їх впливом на безпеку ядерних об’єктів. Тому зараз важливі спільні зусилля задля створення нових норм та правил з ядерної і радіаційної безпеки та консолідованого впливу на російську федерацію, яка вдалася до ядерного шантажу.
"Ми більше 4 місяців маємо окуповану атомну електростанцію, і фактичний вплив на це (МАГАТЕ – ІнфоАтом) ми бачимо мінімальний. Все одно ми підтримуємо відповідну комунікацію з цією організацією, оскільки іншої організації у нас немає, і відповідним чином співпрацюємо", - сказав Коріков. Він також зазначив, що Україна виконує всі угоди з МАГАТЕ у повному обсязі: "Весь ядерний матеріал на ЗАЕС знаходиться під гарантіями, під камерами, зв'язок з центральним офісом МАГАТЕ підтримується, печатки на вузлах обліку ядерних матеріалів всі в наявності без пошкоджень. В плані ядерного матеріалу у України жодних запитань до МАГАТЕ та міжнародної спільноти немає".   

АЕС