Огляд світових ЗМІ: путін шантажує світ мирним атомом

09.08.2022

Зараз увага всього світу прикута до подій на Запорізькій АЕС. Обстріли найбільшої в Європі АЕС російськими військами та подальші ноти росії про те, що "їхтамнєт", а стріляє по своїй атомній станції Україна, змушують нервувати не лише українців та жителів сусідніх країн. Тож цього тижня про розвиток світової атомної галузі, нові технології та здобутки говорити недоречно. Натомість ми пропонуємо переглянути, що пише з цього приводу світова преса, а що вважають дипломати. 

Так Bloomberg пише, що росія запросила місію МАГАТЕ відвідати обстріляну Запорізьку АЕС. Їх запрошують провести "заходи у рамках здійснення гарантій, а також спостереження за станом ядерної безпеки та захисту". Агентство зазначає, що раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі заявляв, що йому потрібний дозвіл уряду України, а також гарантії безпеки та безпечний прохід через зону бойових дій, щоб відвідати ЗАЕС.
Видання робить висновок із ранкового повідомлення голови "Енергоатому" Петра Котіна, що такий дозвіл буде надано. "Ми закликаємо наших партнерів створити на станції демілітаризовану зону. Має бути місія миротворців та експертів МАГАТЕ та інших організацій", - заявив сьогодні Котін.
Приблизно в такій самій тональності описують події і BBC, і The Washington Post у статті під назвою "Росія та Україна відкриті для візиту МАГАТЕ після "самогубного" удару на АЕС".  Днем раніше провідні світові ЗМІ виходили із заголовками "Україна та Росія обмінялися звинуваченнями в обстрілі ЗАЕС на тлі глобальної тривоги".
Цікава стаття вийшла у неділю у британській The Guardian. В ній автор аналізує Конференцію щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступив з тривожним застереженням, відкриваючи конференцію, присвячену Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. «Сьогодні від ядерного знищення людство відділяє лише одне непорозуміння, один прорахунок. Досі нам дуже пощастило. Але везіння - це не стратегія. І це не щит від геополітичної напруги, яка може перерости в ядерний конфлікт», - цитує Гутерреша Саймон Тісдалл у статті "Ядерний апокаліпсис був відкладений у 1968 році. Тепер він знову на порядку денному".  
росія ілюструє ці слова Генерального секретаря ООН в жахливий спосіб. Захопивши найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, російська армія використовує її як фортецю, з якої вона безкарно обстрілює українські позиції за допомогою артилерії. В МАГАТЕ попереджають, що це прямий шлях до катастрофи. Ще на початку свого вторгнення в Україну владімір путін наказав привести російські ядерні сили в бойову готовність, після чого почав відверто погрожувати їхнім застосуванням. Мовляв, якщо Захід спробує втрутитися, "це призведе до таких наслідків, яких ви в житті не бачили". Блефував путін чи ні, але його ядерний шантаж, без сумнівів, не дозволив США і НАТО втрутитися, що призвело до затягування війни.
Саймон Тісдалл питає: чому світ все більше наближається до межі, за якою починається непоправна ядерна катастрофа? І дає відповідь, що таких чинників багато: збільшення незахищеності, зростання націоналізму, слабкість і дурість лідерів, комерційні інтереси.
«Однак, найбільшою причиною повернення привида ядерної анігіляції став визначальний феномен 21 століття дедалі більша анархічна відмова держав дотримуватися міжнародного закону і глобального порядку, створеного після 1945 року і гарантованого ООН. Вони не виконують правила, а лише штурхають ними один одного», - констатується у статті.
Натомість посол України в Японії Сергій Корсунський в інтерв’ю Ukrlife.TV наголошує, що маніакальну  ідею путіна захопити світ "мирним атомом" вже давно можна було помітити в поступових рухах володаря кремля.
Дипломат наголошує, що сьогодні світова геополітика розвивається в тому числі і на рівні корпорацій, а у рф вони знаходяться під впливом кремля. Серед них - "Газпром" та "Росатом". За думкою Корсунського, ситуація з "Росатомом" гірша, ніж з "Газпромом".  Сергій Корсунський вважає рішення Туреччини, де "Росатом" будує АЕС Аккую, співпрацювати з росією політичним. "І Ердоган прийняв його ще у 2009 році, - нагадує представник МЗС. – Тож не слід тепер дивуватися тому, що Туреччина не вводить санкції проти країни-агресорки".
Окрім того, нагадує він, росія планувала будувати АЕС в Болгарії, на кордоні Угорщини та Румунії — на Дунаї. "Тим самим вона ставить під контроль всі країни на Дунаї. Це одна з артерій, по якій ми торгували, коли були закриті порти", - зазначив посол України.
В М’янмі також триває будівництво АЕС. Її уряд Сергій Корсунський назвав "хунтой" і розповів, що після перевороту росія стала першою країною, до якої завітав новий очільник країни. Під час другого візиту він відвідав "Росатом" і "Роскосмос" і прийняв рішення про будівництво АЕС. Такий проєкт вже існував у М’янмі у 2007 році, коли при владі була інша "хунта", але він був меншого розміру. У 2014 році у своїх ідеях будувати АЕС росія досягла Африки. Подібні проєкти планувалися у десятці країн, а в Єгипті вже розпочато будівництво. Але хто забезпечуватиме навчання фахівців та контроль за ядерними об'єктами у Африці, - запитує дипломат.
Заборонити країні розвивати "мирний атом" неможливо, якщо це відбувається під наглядом МАГАТЕ, вважає він. Однак росія демонструє, що атомна станція — це інструмент тероризму. Вона захоплює Чорнобильську АЕС, щоб впливати на Київ. Провокує вогонь на Запорізькій АЕС. І воює проти країни, в якій є 15 працюючих реакторів. На думку Корсунського, єдина мета при цьому у росії — шантаж.
Слід зазначити, що шантаж рф застосовує не лише використовуючи мирний атом, але і ядерну зброю. Так, 8 серпня росія заявила, що повідомила США про припинення американських інспекцій своїх об’єктів ядерної зброї відповідно до Нового договору про контроль над озброєннями на знак протесту проти, як вона назвала, спроб Вашингтона зберегти нерівний доступ.
Bloomberg пише, що міністерство закордонних справ у москві заявило, що заборона на польоти з росії до США та країн-союзників і візові обмеження для транзитних країн означають, що російські інспектори не можуть їздити до США, тоді як американські інспекції проходять безперешкодно.
«Хочемо підкреслити, що це тимчасові заходи, – йдеться в повідомленні на сайті міністерства. - Якщо ми вирішимо проблеми, пов’язані з відновленням перевірок за угодою , ми негайно скасуємо обмеження.
Агентство нагадує, що росія та нова адміністрація Байдена у 2021 році продовжили новий договір про контроль над озброєннями на п’ять років, давши колишнім суперникам часів холодної війни час для нових переговорів щодо стратегічної безпеки. Водночас вторгнення путіна в Україну спричинило зростання конфронтації, коли США витратили мільярди доларів на військову та фінансову підтримку Києва. США звинуватили Росію у бряцанні ядерною зброєю, а кремль скаржиться, що переговори щодо контролю над озброєннями ще не розпочалися.
Від початку березня, коли найбільшу в Європі атомну станцію було окуповано, це було лише питання часу – коли саме російські окупанти перейдуть червону лінію, що зветься ядерна безпека. Причин чому це трапилося саме зараз може бути безліч, але мета лише одна, втім як і в усьому, до чого торкається росія, – шантаж. Чи готовий світ протистояти? Наразі цьому присвячено дуже багато публікацій в європейській та американській пресі, і далеко не всі вони оптимістичні. Але вихід є. Його пропонує, зокрема, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцкий: "Я звертаюся до всіх європейських лідерів з проханням мислити категоріями, адекватними тому часу, в якому ми живемо. А ми на переломі. Імперська росія може бути переможена – завдяки Україні та нашій підтримці її. Перемога у цій війні – лише справа нашої послідовності та рішучості".
 Огляд підготувала Олена Василькова

АЕС