«Енергоатом» знов подав до суду на «Укренерго»

25.07.2022

 НАЕК «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Енергоатом – Трейдинг» звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до ПрАТ НЕК «Укренерго» про стягнення 429 млн грн.

Як йдеться в ухвалі Господарського суду, ці кошти НАЕК «Енергоатом» восени минулого року сплатив за розподіл пропускної спроможності отриманого на місячному аукціоні на листопад 2021 року для імпорту електроенергії з білорусі (загалом 885 МВт за ціною 601 грн/МВт-год). Позивач вважає, що договір в частині надання послуг із забезпечення доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж ФПП є неукладеним.
Нагадаємо, через відсутність достатніх запасів вугілля на складах восени 2021 року Україна імпортувала електроенергію з білорусі. Незважаючи на те, що «Енергоатом» викупив майже всю пропускну спроможність на листопад (окрім 15 МВт) за ціною, що значно перевищувала інші пропозиції, Білорусь не підтвердила «Енергоатому» обсяги та графіки постачань, а відтак імпорт електроенергії компанією так і не відбувся. Імпорт білоруської електроенергії тоді розпочався 6 листопада, з 8 листопада він зріс до 400 МВт-год, а у наступні дні досяг 415 МВт-год рівним графіком. Імпорт в об'ємі 400 МВт-год здійснювала «ТЕТ груп» Віталія Бутенка, який раніше працював у структурах енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова.
Як тоді писав сайт «Бізнес-Цензор», «Енергоатом» спочатку пояснив купівлю пропускної спроможності міждержавного перетину для імпорту електроенергії з Білорусі необхідністю створення резерву відповідно до вимог режиму роботи Об’єднаної енергетичної системи України. Однак згодом це повідомлення було видалено з сайту компанії, а імпорт електроенергії вона так і не розпочала. 

Компанії