У машзалу енергоблока №1 ЗАЕС окупанти загнали військову техніку з боєкомплектами та вибухівкою. Проте ЗАЕС працює з дотриманням норм ЯРБ – «Енергоатом»

22.07.2022
Фото: НАЕК "Енергоатом"

 російські окупанти загнали військову техніку із вибухівкою та зброєю у машинну залу енергоблока №1 Запорізької АЕС. Про це вчора повідомив НАЕК «Енергоатом» на офіційному сайті.

Загалом, за даними «Енергоатома», у машзалу заведено «щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом».
Оператор АЕС наголошує, що весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. «Зокрема, у безпосередній близькості до головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же є вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора», - йдеться у повідомленні.
Також компанія зазначає, що «військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних та інших машин до машзали енергоблока №1. Відтак ризик пожежі багатократно зростає, а її гасіння стає вкрай проблематичним». «Енергоатом» не виключає: «якщо ж пожежа станеться, наприклад через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть дорівнювати тій, яка відбулася під час аварії на ЧАЕС».
«Окупанти продовжують цинічно порушувати абсолютно всі норми і вимоги щодо пожежної, ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС, зберігаючи важку військову техніку, боєкомплект до неї, зброю та вибухівку просто в машинній залі енергоблока найбільшої в Європі атомної електростанції», - наголошується у повідомленні.
Водночас, у своєму Telegram-каналі «Енергоатом» сьогодні повідомив, що станом на 8:00 22 липня 2022 року Запорізька АЕС працює з дотриманням норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки.
«ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається», - наголошує компанія.

АЕС