Нові викрадення, захоплення їдальні та підвалу УТЦ, вторгнення в радіаційну зону - «Енергоатом» розповів про терор окупантів на ЗАЕС

19.07.2022
Фото: Facebook НАЕК "Енергоатом"

 Російські окупаційні війська викрали двох працівників Запорізької атомної електростанції напередодні і ще одного – два дні тому. Про це заявила НАЕК«Енергоатом» у своєму Telegram-каналі сьогодні, 19 липня.

«Вчора, 18 липня, російські військові вивезли у невідомому напрямку ще двох працівників станції. І знову з керівного персоналу. Цього разу – заступника начальника цеху дезактивації з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами Сергія Пихтіна та майстра цеху дезактивації Олену Рябцеву», – повідомила компанія. За її даними, 17 липня викрали начальника служби охорони навколишнього середовища АЕС Ігоря Квашніна.
Наразі місце перебування усіх викрадених працівників ЗАЕС невідоме.
«Енергоатом» назвав викрадення працівників «спробою загарбників дестабілізувати роботу найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції».
До цього він повідомив, що російські загарбники силоміць відібрали у двох працівників станції перепустки та скориставшись ними зайшли на «брудну» естакаду і до радіаційної зони блока №2 ЗАЕС. «Звісно ж, питаннями безпеки вони не переймалися і порушили всі встановлені норми та процедури проходження й перебування у цій зоні. Не було ані спеціального одягу, ані передбачених підготовчих процедур перебування в ній», - зазначила компанія. У повідомленні додається, що на одязі окупанти «могли рознести радіаційні частинки станцією та прилеглою територією». Акцентується, що «ніхто не знає, що ще рашисти могли занести й залишити там: зброю, вибухівку тощо. А це вже пряма загроза ядерній безпеці».
НАЕК «Енергоатом» зазначив, що в установленому порядку поінформує МАГАТЕ й інші компетентні органи про черговий факт порушення ядерної та радіаційної безпеки.
Також сьогодні компанія повідомила, що 18 липня 2022 року російські окупанти увірвалися до приміщення їдальні №18 Запорізької атомної електростанції, де на той момент харчувалися українські атомники. «Загарбники поводилися агресивно, погрожували працівникам станції зброєю та вигнали всіх із приміщення їдальні», - зазначив «Енергоатом», додавши, що раніше загарбників туди не допускали.
Крім того, НАЕК «Енергоатом» сьогодні повідомив, що російські окупанти «поспіхом облаштовують для себе нову «безпечну» схованку» у підвалі Учбово-тренувального центру захопленої ними ЗАЕС. 

АЕС