СНВО «Імпульс» завершив модернізацію системи внутрішньореакторного контролю на енергоблоці №3 Рівненської АЕС під паливо Westinghouse

19.07.2022
Фото: РАЕС/Надія Тимофєєнко

 Систему внутрішньореакторного контролю на енергоблоці №3 Рівненської АЕС під паливо Westinghouse було модернізовано в рамках цьогорічного планово-попереджувального ремонту. СВРК виробництва СНВО «Імпульс» інтегровано з програмним забезпеченням нейтронно-фізичних розрахунків «Beacon», розробником якого є компанія Westinghouse.

Аналогічна модифікація СВРК-М з інтеграцією програмних та технічних засобів підсистеми фізичних розрахунків «Beacon» експлуатується на Запорізькій АЕС.
Це впровадження складалося з наступних етапів:
  • тестування програмного забезпечення «Beacon» на технічних засобах виробництва СНВО «Імпульс» на майданчику Westinghouse ;
  • доопрацювання та впровадження нових розрахункових та сервісних функцій СВРК;
  • багатоетапна послідовна апробація на енергоблоках АЕС та ліцензування у ДІЯРУ;
  • забезпечення можливості двоетапної модернізації СВРК (окремо верхнього та нижнього рівня) з метою оптимізації поточних витрат.

Як повідомило СНВО «Імпульс», такий підхід дозволив об’єднати знання та досвід вітчизняних фахівців у частині теплогідравличних розрахунків та систем моніторінгу активних зон для реакторів типу ВВЕР з досвідом Westinghouse у частині розрахунків активних зон з ядерним паливом від різних виробників та з різною геометрією.

«Беручи до уваги значний позитивний досвід спільної багаторічної роботи НАЕК Енергоатом, Westinghouse та СНВО «Імпульс» з модернізації СВРК для контролю змішаних паливних завантажень, наступними кроками протягом 2023-2025 рр. можуть стати аналогічні проекти для РАЕС-4, ХАЕС-1,2 з реакторами ВВЕР-1000, а також РАЕС-1, 2 з реакторами ВВЕР-440», - йдеться у повідомленні СНВО «Імпульс».
СВРК-М виробництва СНВО «Імпульс» впроваджено на усіх атомних енергоблоках українських АЕС окрім енергоблока №3 ПАЕС. На сьогодні шведське паливо вже успішно експлуатується на Запорізькій та Південноукраїнській АЕС.
Довідка Інфоатом:
Розробка та ліцензування збірок виробництва Westinghouse, а також постачання 6 дослідних збірок були виконані в рамках українсько-американського проекту «Кваліфікація ядерного палива для України» (ПКЯПУ). З урахуванням позитивних результатів реалізації ПКЯПУ у березні 2008 року було укладено комерційний контракт на постачання палива для трьох енергоблоків, який було продовжено у 2014 році до 2020 року зі збільшенням обсягів постачання до 6 енергоблоків. Перші 6 ТВЗ виробництва  Westinghouse були завантажені в активну зону реактора третього енергоблока Південноукраїнської АЕС у 2005 році. З метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України і зниження залежності від одного джерела – російської компанії «ТВЕЛ», НАЕК «Енергоатом» у квітні 2014 року уклала договір із американською компанією Westinghouse, яка виробляла паливо на заводі в Швеції. У серпні 2018 року дію контракту було продовжено. Новим доповненням до договору було передбачено забезпечення ядерним паливом сьомого із 15-ти атомних енергетичних реакторів України – енергоблока №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС у період 2021-2025 років.
Програму робіт із впровадження модернізованого ядерного палива виробництва Westinghouse (ТВЗ-WR) на енергоблоці №3 РАЕС було затверджено у 2018 році. За графіком перші поставки та завантаження палива мали розпочатися у 2021 році.
Постачання ТВЗ для РАЕС виконано відповідно до Плану у 2021 році. ТВЗ завантажено в активну зону РАЕС-3 у ППР-2022 через зсув термінів ремонтів.
ТВЗ-WR складається з компонентів від заводу Westinghouse з виробництва палива у штаті Колумбія (Південна Кароліна, США) та в майбутньому з компонентів українського виробника, а остаточне виготовлення (фабрикація) - на підприємстві Westinghouse у м. Вестерос (Швеція), де існують виділені технологічні лінії суто для виробництва палива для реакторів ВВЕР-1000. 

Уран і паливо