Місія (не)здійснена: Очільник МАГАТЕ відреагував на протести проти місії на ЗАЕС

09.06.2022

 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі сьогодні підтвердив необхідність експертної місії на Запорізькій атомній електростанції, яка окупована російськими військами. Він назвав причини такої місії: затримки робіт з технічного обслуговування АЕС; розірвання ланцюжку поставок, що  спричиняє перерву в доставці життєво важливого обладнання; щодня здатність українського персоналу приймати рішення під загрозою; унеможливлена незалежна робота та інспектування з боку українського регулятора; підвищений ризик нещасного випадку або порушення безпеки.

Він вважає оптимальним варіантом для забезпечення безпеки ядерних об’єктів та населення України - припинення військової агресії з боку рф.
Ґроссі повідомив, що активно працює над узгодженням та організацією міжнародної місії під керівництвом МАГАТЕ на ЗАЕС для виконання основних робіт із забезпечення ядерної та фізичної безпеки і гарантій. І висловив глибоку стурбованість надзвичайно напруженими та складними умовами роботи, в яких працює персонал ЗАЕС.
Гендиректор МАГАТЕ резюмував, що експерти Агентства мають відвідати ЗАЕС, оскільки на атомній станції порушені 5 з 7 обов’язкових принципів ядерної та фізичної безпеки. Крім того, за його словами, передача до Агентства інформації про гарантії була перервана більше ніж на тиждень, тож  інспектори з гарантій МАГАТЕ повинні мати можливість продовжувати виконувати свою регулярну верифікаційну діяльність на ЗАЕС відповідно до Угоди про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу.
Рафаель Маріано Ґроссі також повідомив, що український уряд на найвищому рівні звернувся до МАГАТЕ з проханням надіслати місію на ЗАЕС: «Ця місія не є питанням чийогось бажання чи небажання, це зобов’язання сторін. МАГАТЕ поїде на Запорізьку АЕС за юридично обов’язковою угодою про гарантії, яку Україна має з МАГАТЕ», - сказав він.
Він нагадав все, що вже зробила Україна разом із МАГАТЕ та зазначив: «Навіть на тлі цієї безпрецедентної та нестабільної ситуації нам вдалося разом з Україною та за щедрої підтримки багатьох держав-членів розробити та почати реалізовувати комплексну програму допомоги, яка допоможе підтримувати сім обов’язкових принципів ядерної та фізичної безпеки в ході першого військового конфлікту поруч з ядерними енергетичними об’єктами».
Як повідомлялося, вчора в.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков поінформував послів країн «Великої сімки» та Європейського Союзу про стан безпеки ядерних установок в Україні. Він повідомив, що майданчик Запорізької АЕС та місто-супутник Енергодар четвертий місяць залишаються захопленими російськими військами. На майданчику ЗАЕС знаходяться зброя, боєприпаси, військова техніка, військові і цивільні особи рф, у місті Енергодар є випадки нападу на працівників АЕС. Водночас експлуатуюча організація ДП «НАЕК «Енергоатом» і персонал ЗАЕС здійснюють заходи з підтримки експлуатаційної безпеки ядерних установок, забезпечують облік і контроль ядерного матеріалу у рамках Угоди з МАГАТЕ про гарантії та Додаткового протоколу до неї, включно з наданням МАГАТЕ звітів про зміни інвентарної кількості та баланс ядерного матеріалу. Виходячи з вищезазначеного, очільник ДІЯРУ вважає, що на сьогодні потреб для термінового візиту інспекторів з гарантій на окуповану ЗАЕС немає.
Проте, за повідомленням Антикризового експертного ядерного центру, керівництво Української держави вважає участь МАГАТЕ у деокупації ЗАЕС та відновленні ядерної та фізичної безпеки важливою та потрібною. Зокрема, її підтримує Міністерство закордонних справ України, яке є головним органом у системі ЦОВ, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері зовнішніх відносин України, а також надає офіційні роз’яснення щодо зовнішньополітичного курсу України. «Згідно з чинним Указом Президента України від 22 грудня 2021 року з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України і Міністр закордонних справ України», - нагадує АЕЯЦУ, зазначаючи, що виходячи з цього «офіційна позиція Української Держави є: вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН».
Сам Антикризовий експертний ядерний центр вважає, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС може відбутися за умови відсторонення від організації місії та інформаційне ізолювання усіх осіб, що включені в склад постійно діючого персоналу МАГАТЕ за ініціативи постійного представництва рф у Відні.  Також експерти вважають, що «в рамках організації безпекових питань місії потрібно запросити до участі представників країн «ядерного клубу», а саме Великобританії, Франції, США, Китаю, які можуть посилити організаційний рівень місії та виконання нею поставлених завдань».
Експерти підкреслюють, що направлення місії МАГАТЕ до ЗАЕС за ініціативи Верховного Головнокомандувача України та підтримки влади в першу чергу є необхідною політичною мірою, обумовленою безпрецедентним актом ядерного тероризму та дозволяє максимально задіяти міжнародні механізми для тиску на країну-терориста. Також у їхньому повідомлені йдеться, що «висвітлення керівництвом атомної галузі деталей переговорного процесу щодо організації місії — наносить пряму шкоду національній безпеці Української Держави, шкодить іміджу України та створює перешкоди у відстоюванні інтересів української сторони, зокрема, у міжнародних безпекових органах».

АЕС