Чорнобильська АЕС продовжує оцінювати втрати від російської окупації - Washington Post та міністр з екології

03.06.2022

 Частина викраденої з лабораторій Чорнобильської атомної станції техніки знаходиться у білорусі. Як заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко у коментарі Washington Post, вкрадене російськими окупантами обладнання було частково оснащене GPS-маячками, і деякі досі передають інформацію.

«Ми бачимо, що його частина знаходиться на території Білорусі, уздовж кордону. А частина рухається по території Білорусі — Гомелю, Мінську, іншим місцям», — сказав він.
Євген Крамаренко зазначив, що оцінює вартість заміни того, що було вкрадено росією, більш ніж у $135 мільйонів. Однак програмне забезпечення було виготовлене на замовлення для станції і є незамінним. У свою чергу директор Центральної аналітичної лабораторії в Чорнобилі Микола Беспалий сказав, що деякі з найважливіших робіт його лабораторії — моніторинг рівня радіації в зоні відчуження на наявність ознак сплесків — майже неможливі без цього.
«Зараз неможливо надати достовірну інформацію, чи працює обладнання чи ні, тому що немає програмного забезпечення», – сказав він, додавши, що «росіяни не зможуть цим користуватися, оскільки програмне забезпечення унікальне, створене спеціально для наших пристроїв».
За даними Washington Post, війська рф вкрали з Чорнобильської АЕС 698 комп’ютерів, 344 транспортні засоби, 1500 дозиметрів радіації та практично всі засоби пожежогасіння. Зазначається, що список того, що російські окупаційні сили вкрали, підірвали чи прострелили у чорнобильських лабораторіях та навколо них, все ще доповнюється.
Євген Крамаренко також повідомив, що в перший день вторгнення російський генерал представився новим керівником станції та представив співробітників «Росатома». «Я вважаю, що в той момент, коли вони прийшли, — сказав Крамаренко, — вони планували там перебувати постійно, планували взяти контроль надовго».
Також вчора міністр  захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив, що загальна сума збитків, завданих російськими загарбниками за період окупації ЧАЕС та зони відчуження, вже сягнула 2 млрд грн. Водночас міністр зазначив, що ця сума буде значно вищою після остаточної роботи з виявлення фактів пошкоджень, яка ще триває.
"Упевнений, що найближчим часом остаточну суму буде розраховано для того, щоб покласти її у загальний кошик збитків і заявити про них, щоб відшкодувати, – наголосив він, додавши: Сьогодні ми маємо перемогу, оскільки весь світ розуміє, що це був акт ядерного тероризму. Немає жодного аналогічного факту у світі. Світова спільнота знайде разом з нами правильні механізми для того, щоб притягти окупанта до відповідальності й не лише засудити, а й відшкодувати збитки". Міністр також зазначив, що росія має компенсувати ще і моральні збитки працівникам ЧАЕС, яких тримали понад 30 діб без ротації.

Зняття з експлуатації