ДНТЦ ЯРБ провів навчання з розслідування експлуатаційних подій для персоналу ХАЕС

31.05.2022

 Протягом тижня на базі навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС проходив навчання персонал, який залучається до комісії з розслідування експлуатаційних подій на атомній станції.

Курс з розслідування експлуатаційних подій згідно нового положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі АЕС провели минулого тижня фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки для персоналу Хмельницької АЕС.
«Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій» НП 306.2.235-2021, яке розроблено з урахуванням власного досвіду експлуатації та розслідування експлуатаційних подій, рекомендацій МАГАТЕ, підходів WENRA, а також національних підходів Франції та Німеччини, набуло чинності 1 січня 2022 року.
За словами представника ДНТЦЯРБ Олексія Лігоцького, основні зміни стосуються категорій експлуатаційних подій та структури документів. Крім того, приведено у відповідність до європейських вимог визначення понять, а також деталізовано вимоги міжнародної шкали INES.
Як повідомила ХАЕС на своїй сторінці у соцмережі Facebook, крім курсу лекцій, було проведено також практичні заняття для закріплення навичок. Працівники ХАЕС відпрацьовували вміння визначати категорії експлуатаційних подій та складати нові звіти із розслідування, - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, положення НП 306.2.235-2021, яке затверджено наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 12 липня 2021 року №411 та зареєстровано в Мінюсті 8 вересня 2021 року за № 118/36804, розроблено на заміну НП 306.2.100-2004, яке діяло з 2004 року.
Документ відповідає оновленим у 2021 році референтним рівням WENRA, Конвенції про ядерну безпеку та документам МАГАТЕ (зокрема, керівництву з безпеки SSG-50 Operating Experience Feedback for Nuclear Installations. IAEA Safety Standards. Specific Safety Guide).
Серед новацій:
  • знижено поріг звітності про експлуатаційні події на АЕС України;
  • уточнено та приведено у відповідність з сучасними міжнародними вимогами основні визначення;
  • уточнено ознаки категорій експлуатаційних подій;
  • встановлено більш чіткі вимоги до оцінки експлуатаційних подій за впливом на безпеку та за міжнародною шкалою ядерних та радіаційних подій INES;
  • встановлено загальні вимоги та представлено (у вигляді додатку до нормативного документа) методику виконання кількісної імовірнісної оцінки експлуатаційних подій;
  • переглянуто вимоги до аналізу експлуатаційних подій, що повторюються;
  • деталізовано та уточнено вимоги до звіту з розслідування експлуатаційної події та впровадження коригувальних заходів;
  • встановлено порядок звітування про результати аналізу досвіду експлуатації від експлуатаційних і малозначних подій;
  • переглянуто та доповнено словник кодів (зокрема, розширено коди корінних причин).
 

АЕС