Огляд міжнародних подій тижня: Купа MOU про SMR, продовження ресурсу АЕС Темелін-2 та один вихід на мінімально критичний рівень

30.05.2022

 З початку військової агресії та ядерного терору рф в Україні InfoАtom обмежував світові новини, у разі якщо вони не стосуються нашої держави. Адже важко читати про нові технології, які впроваджує світ, у той час коли в Україні ллється кров її найкращих синів та дочок. Але хоча війна і точиться, життя триває. Тож ми вирішили запропонувати вам щотижневий дайджест найцікавіших новин та тенденцій, що стосуються розвитку ядерних технологій у світі. 

Про малі модульні реактори. Тиждень виявився плідним завдяки американській NuScale: 23 травня вона оголосила про підписання Меморандуму про взаєморозуміння з румунською державною ядерною енергетичною корпорацією SN Nuclearelectrica щодо проведення інженерних досліджень, технічних оглядів, а також ліцензування та надання дозволів на ділянці в Дойчешті, яка вважається найкращим місцем для розгортання першої електростанції NuScale VOYGR.
За словами NuScale, Румунія має потенціал для того, щоб здійснити перше розгортання SMR в Європі та стати каталізатором SMR в регіоні, а також базою для підтримки експлуатації цієї нової технології в інших країнах. Тут варто нагадати, що Агентство США з торгівлі та розвитку (USTDA) торік надало румунському оператору грант на дослідження, де по країні вугільні ТЕС варто було б замінити на SMR.  
Втім, про серйозність намірів свідчить не лише грант, а й домовленість з Бухарестським політехнічним інститутом про встановлення там симулятора NuScale VOYGR™, на якому навчатимуть майбутніх операторів ММР. Як-то кажуть, на їхньому місці мала б бути Україна, якби б по-перше, не кляті москалі, а по-друге – «Енергоатом» на два роки не загальмував тематику SMR на користь АР1000.
Не відстає від NuScale і Westinghouse, який позаминулого тижня підписав угоди з Канадською дослідницькою радою Саскачевана (SRC) і штатом Пенсильванія в США щодо просування свого мікрореактора eVinci. Тут теж йдеться про дослідження. MOU з SRC передбачає спільний проєкт розміщення мікрореактора eVinci в Саскачевані для розробки та тестування промислових, дослідницьких та енергетичних додатків. «Протягом 38 років SRC був ліцензованим власником та оператором ядерного реактора SLOWPOKE-2, і ми з нетерпінням чекаємо на розвиток цього досвіду разом із Westinghouse», - зазначив представник SRC Джеремі Харрісон. А ось університет штату Пенсільванія і Westinghouse підписали MOU, в якому детально викладено партнерство щодо досліджень і розробок, зосереджених на вивченні та застосуванні ядерної техніки і наукових інновацій для потреб суспільства. Вони планують розпочати обговорення щодо розміщення мікрореактора eVinci від Westinghouse в Університетському парку.
І ще мікро-новина з Канади. Університет Макмастера, Ultra Safe Nuclear Corporation (USNC) і Global First Power (GFP) оголосили про нове партнерство для просування досліджень мікрореакторів для Канади. Три партнери підписали Меморандум про взаєморозуміння (MOU) для подальшого вивчення доцільності розгортання мікромодульного реактора (MMR). USNC із Сіетла розробила технологію MMR для розгортання по всьому світу. GFP — це партнерство між USNC та Ontario Power Generation (OPG), що впроваджує технологію MMR USNC у Канаді. І USNC, і OPG є учасниками Канадського Плану дій SMR.
Говорить про SMR і Бельгія. І теж на рівні досліджень. Зате й фінансування на ці цілі у них своє: 100 млн євро від федерального уряду отримав бельгійський центр ядерних досліджень SCK CEN до свого 70-річчя. На ці кошти він буде досліджувати SMR у співпраці з міжнародними партнерами цілих 4 роки, аби визначитися чи є кліматично нейтральна ядерна енергетика технічно здійсненою. Втім системний підхід обіцяє у багатьох випадках системний результат.
Велика Британія теж обговорює малі реактори. Управління з ядерного зняття з експлуатації Великобританії (NDA) і Cwmni Egino оголосили, що працюватимуть разом над пропозиціями щодо розміщення SMR в Траусфінідді в Уельсі. Нагадаємо, на цьому майданчику знаходиться АЕС Magnox, яка наразі закрита та виводиться з експлуатації. Чи буде це технологія Rolls Royce наразі не оголошено.
Не лише для SMR. Цікавий проєкт започаткувало Управління ядерної енергетики у США. До жовтня 2022 року воно набере команди для дослідження трьох напрямів у нових ядерних технологіях як малих, так і великих реакторів. Це - зниження капітальних витрат за допомогою програми Meitner, зниження витрат на експлуатацію та технічне обслуговування за допомогою програми Gemina та зменшення обсягів відпрацьованого ядерного палива за допомогою Onwards. Всі три програми реалізує Агентство передових дослідницьких проектів-Енергетика (ARPA-E) при DOE, яке фінансує дослідження, розробки та демонстраційні проекти, щоб зменшити ризик і вартість передових ядерних технологій, а також покращити внесок ядерної енергетики у вирішення проблем економіки, енергетичної безпеки та навколишнього середовища.
Що ж, будемо сподіватися, що наші партнери дадуть нам достатньо зброї, аби ми стерли з землі російського окупанта, поки вони досліджують нові ядерні технології. Хай до нашої перемоги оберуть та підготують нам найкращі та найдешевші проєкти нових ядерних реакторів.  
Лише АР1000. Westinghouse Electric Company і Hyundai Engineering & Construction (E&C) підписали угоду про стратегічну співпрацю для спільної участі в глобальних можливостях просування технології AP1000. Як сказав представник корейської компанії, угода дає можливість їй продемонструвати свої інженерні, закупівельні та будівельні можливості.
Ще дві новини стосуються вже зведених потужностей. Обидві позитивні. Спочатку про партнерів та справжніх друзів України - чехів. Державне управління з ядерної безпеки (SÚJB) Чехії оголосило про надання ліцензії на продовження ресурсу другого блока АЕС Темелін (періодична оцінка безпеки в Чехії проходить раз на 10 років). Енергоблок-мільйонник пройшов переоцінку вже вдруге, а загалом планує пропрацювати ще 40 років: «Ми хочемо експлуатувати обидва атомні блоки щонайменше 60 років», – заявив Брогдан Зронек, директор з ядерної енергетики ČEZ.
І друга важлива новина майже минулого тижня: 22 травня південнокорейський Shin Hanul 1 вийшов на мінімально критичний рівень. Shin Hanul 1 — це реактор APR1400 з високим ступенем локалізації. Промислова експлуатація блоку запланована на початок червня, а комерційна діяльність – на другу половину поточного року. APR-1400 – реактор, розроблений Korea Electric Power Corporation (KEPCO), проєкт якого затверджений Європейськими вимогами з комунальних послуг у жовтні 2017 року та сертифіковано Комісією ядерного регулювання США (NRC) у 2018 році.
Дякуємо за увагу, і до наступного тижня. Цікаві і важливі новини можна надсилати нам на пошту, або у соцмережі Facebook та Telegram.
Огляд підготувала Олена Василькова

Нове будівництво