Ексміністр охорони довкілля та ядерної безпеки Юрій Костенко радить гендиректору МАГАТЕ терміново вибачитися і піти у відставку

30.05.2022

 Пропонуємо вашій увазі думку Юрія Костенко стосовно резонансної заяви гендиректора МАГАТЕ про уран та плутоній на ЗАЕС. Юрій Костенко – не лише політик та народний депутат України п’яти скликань (1990-2012). Він також 6 років (!) очолював Міністерство охорони довкілля та ядерної безпеки - з 1992 по 1998 рік. А ще він, автор книги «Історія ядерного роззброєння України», у минулому році став лауреатом Літературного фонду імені Стенлі Пітерсона (Канада). Його колонка-відповідь Рафаелю Маріано Ґроссі вийшла у виданні «Новинарня».

25 травня під час виступу на Давоському економічному форумі Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі зробив сенсаційну заяву: «На Запорізькій АЕС зберігається 30 тонн плутонію та 40 тонн високозбагаченого урану (ВЗУ), придатного для виготовлення ядерної зброї». (Зауважимо, що Рафаель Ґроссі навів ці цифри у тисячах, і ця інформація досі знаходиться на сайті МАГАТЕ за посиланнямInfoAtom.)
У цьому зв’язку постало щонайменше два запитання щодо рівня компетенції пана Генерального директора.
Перше. Згідно зі Статутом, одним з основних завдань МАГАТЕ є контроль за нерозповсюдженням ядерної зброї. Україна після знищення своєї ядерної зброї (за сумарною потугою це був третій ядерний потенціал світу)¸ підписала угоду про гарантії МАГАТЕ, що вступила в силу 22.01.98 року. А відтак вся наша мирна ядерна діяльність була поставлена під контроль цього відомства.
Як відомо, система гарантій щодо нерозповсюдження ядерної зброї базується на суворому контролі за використанням ядерних матеріалів, який здійснюють на АЕС інспектори МАГАТЕ. Отже, від 1998 року саме МАГАТЕ несло відповідальність перед усім світом за відсутність в Україні ядерних матеріалів (високозбагачений уран та плутоній), що придатні для виготовлення ядерної зброї.
І тому заява пана Ґроссі в Давосі свідчить про те, що він або сам є некомпетентним керівником і тому не знає за що згідно з чинним Статутом відповідає його відомство. Або ж його інспектори, які здійснювали більше 24 років суворий контроль за діяльністю усіх українських АЕС, брехали усьому світові, що в Україні відсутні високозбагачений уран та плутоній.
Друге. Як керівник спеціальної парламентської комісії, що займалася питаннями ядерного роззброєння, та автор книги «Історія ядерного роззброєння України», хочу дати рекомендацію пану Ґроссі та його команді ознайомитись з англомовною версією моєї книги (Український науковий інститут Гарвардського університету 2020).
Навіщо це потрібно? Для розуміння того, що означає на практиці – 30 тонн плутонію та 40 тонн ВЗУ, які нібито знайдені на Запорізькій АЕС.
В усій українській тактичній ядерній зброї – а це приблизно від 3,5 до 4 тисяч боєголовок – за оцінками різних спеціалістів, могло міститись від 30 до 40 тон високозбагаченого урану та плутонію.
У цьому зв’язку постає ключове питання: якщо пан Ґроссі у Давосі сказав правду, то він має пояснити як Україна умудрилася накопичити лише на одній АЕС (а їх у нас п’ять) таку величезну кількість ядерних матеріалів, придатних для виготовлення третього у світі тактичного ядерного потенціалу, та ще й під «суворим контролем МАГАТЕ».
А відтак наступним є питання до самого Гендиректора, як і до МАГАТЕ. Для чого тоді країни-члени цієї організації (а це понад 160 країн) витрачають величезні кошти на утримання цієї безвідповідальної організації, яка не здатна забезпечити контроль за нерозповсюдженням ядерної зброї?
Якщо ж пан Ґроссі оголосив цю «сенсацію» з подачі російського агресора та ядерного терориста, який з березня контролює Запорізьку АЕС і дійсно міг завезти туди військові ядерні матеріали (правда, не 30-40 тонн, а хіба що декілька десятків грамів, адже вони дуже небезпечні через потужне радіоактивне випромінювання, а відтак потребують для транспортування спеціальних контейнерів), тому пан Ґроссі повинен зізнатися світові у цій страшній брехні.
У зв’язку з цим моя порада пану Гендиректору – терміново вибачитись перед українським народом, який мужньо захищає сьогодні весь демократичний світ від російського безумця-диктатора, від ядерного тероризму та ядерного апокаліпсису.
Вибачитись і подати у відставку.
Раніше у інтерв’ю «Новинарні» він не менш різко висловлювався на адресу МАГАТЕ. Наводимо основні цитати з його інтерв’ю.
Втративши систему моніторингу на Чорнобильській атомній станції, МАГАТЕ робить заяву, що там все нормально, все спокійно. Робити такі заяви, що “на ЧАЕС все в порядку”, коли там стоять головорізи, – як мінімум, це непрофесійно. Або це показує абсолютну безпорадність цієї інституції – МАГАТЕ. До такого стану її довела, до речі, Росія. Тому що Росія має там контрольний пакет впливів.
Я п’ять років очолював державну делегацію України в МАГАТЕ як керівник міністерства, що відповідає за ядерну безпеку. Такі жорсткі заходи, які були сформульовані в міжнародному праві щодо ядерного тероризму і щодо зобов’язання країн вживати невідкладних заходів, щоб не відбулося розповсюдження ядерних матеріалів, – все це було напрацьовано МАГАТЕ й увійшло в українське ядерне законодавство, один до одного.
Не знаю, чи доїде Гроссі до Києва, але цього недостатньо. МАГАТЕ має інструментарій, базований на нормах міжнародного права, яким він повинен зараз ефективно оперувати. Шість атомних блоків ЗАЕС – це набагато більша сила ядерного удару, якого так боїться сьогодні світ. Третя світова війна, ядерний удар – він може відбутися по Європі з майданчика Запорізької атомної станції. І саме такими дефініціями має сьогодні оперувати МАГАТЕ, а не прикривати наслідки російського ядерного тероризму.
Що має зробити МАГАТЕ?
Пункт номер 1, який МАГАТЕ має зробити щодо України. Заявити офіційно, на весь світ, що ніякої «ядерної програми України» не було, немає і не може бути. На цьому спекулює Росія. І продовжує переконувати світ, що вона робить «спецоперацію» проти України, щоб не було ядерної війни.
Це має повністю спростувати МАГАТЕ. Так, як зробила заяву ООН, що в Україні немає ніякої біологічної зброї, і ніяких військових програм у цьому напрямку немає, бо ООН контролює цю сферу.
Друге, що має зробити МАГАТЕ – це терміново провести багатосторонню зустріч у штаб-квартирі у Відні. Зрозуміло, за участю росіян. І викласти всі наслідки ядерного тероризму, який сьогодні здійснює Росія в Україні.
Тому що це загроза не тільки для України. Це загроза для європейського континенту.
У 90-му році я входив у комісію Верховної Ради, яка розслідувала причини і наслідки аварії на ЧАЕС. Ми чітко встановили, що оперативний персонал, якого звинувачували у непрофесійності, працював абсолютно фахово, за інструкціями, які розроблялися керівництвом. Вони не відходили ні на йоту від інструкцій! І коли, на їхній погляд, процес роботи реакторної установки почав погіршуватися, вони натиснули на кнопку заглушки ядерного реактора ланцюгової реакції. Але замість того, щоб реакція припинилася, відбувся вибух на миттєвих нейтронах. Тому що це вади не операторів, а вади конструкції реакторів РВПК (реактор великої потужності канальний).
Так от, МАГАТЕ на весь світ говорило про помилки операторів, а не про ці конструктивні вади реакторів РВПК. І коли приїхав сюди гендиректор Блікс (генеральний директор МАГАТЕ в 1981-1997 роках), наша комісія чітко й дуже фахово всі ці речі представила і висловила своє невдоволення такою позицією – нефаховою як мінімум. А як максимум – це позиція боягуза щодо того, що міжнародна спільнота була неправильно проінформована про справжні обставини Чорнобильської катастрофи.
Сьогодні МАГАТЕ повторює один в один сценарій, який відбувся по Чорнобилю у 1986 році.
МАГАТЕ реально бреше світові, що немає ніяких проблем, що все під контролем, що сюди приїхало п’ять російських фахівців, і «оні всьо контроліруют».
На сьогодні наші фахівці-ядерники більш фахові, ніж російські. Вони принаймні працюють у вільному демократичному суспільстві, а не в тоталітарній державі.
Нам не треба ніяких консультантів – нам треба, щоб МАГАТЕ добилося, аби Росія відвела свої війська на 30 кілометрів як від Чорнобильської атомної станції, так і від Запорізької. Це і буде внесок МАГАТЕ в збереження Європи від ядерної війни.
Оптимістичні сценарії є. Якщо включиться міжнародна спільнота – разом із НАТО, США – і примусить Росію відійти від наших атомних станцій у Запоріжжі й Чорнобилі.
Це найкращий сценарій, принаймні зменшення загроз ядерних із боку російського терориста для всього європейського континенту.
Що в першу чергу мало зробити НАТО – це закрити наші небо над атомними станціями. Всю Україну вони не можуть закрити, але атомні станції закрити зобов’язані, цього вимагає міжнародне право і протидія ядерному тероризму. Закрити над атомними станціями небо і дати Україні надійні системи протиракетної оборони, для того, щоб нікому не було повадно ядерні об’єкти атакувати. Тобто дати все необхідне для того, щоб ми захистили в тому числі і Європу. Отак повинно працювати це міжнародне право, якби було бажання і політична воля.

АЕС