В.о. голови Держатомрегулювання звернувся до очільника МАГАТЕ з вимогою почати виконувати свої функції, а не сприяти російському ядерному тероризму

29.05.2022

 Зафіксовані в Україні акти ядерного тероризму з боку рф відбуваються за відсутності чіткої позиції та ефективної реакції з боку МАГАТЕ на численні звернення України з цього приводу, через що представники рф переконані у своїй безкарності та вдаються до ще більш зухвалих дій та заяв.

Про це заявив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков у своєму відкритому зверненні до Міжнародного агентства з атомної енергії у п’ятницю, 27 травня.
У зверненні констатується, що 1 травня, посилаючись на «офіційну позицію МАГАТЕ і заяви його представників», призначений російськими військовими так званий мер окупованого міста Енергодара заявив про те, що «Агентство не зафіксувало порушень безпечної експлуатації ЗАЕС».
Держатомрегулювання заявляє, що керівництво МАГАТЕ своєю бездіяльністю та неоднозначною позицією не тільки сприяє подальшій ескалації ситуації з окупацією ЗАЕС, але і ретранслює тези кремлівської пропаганди. «Зокрема, 25 травня 2022 року у своєму виступі перед аудиторією Давоського економічного форуму генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі заявив, що начебто на окупованій росіянами Запорізькій АЕС «зберігається 30 тис. кг плутонію та 40 тис. кг збагаченого урану, придатного для виготовлення ядерної зброї». Це яскраве свідчення того, що МАГАТЕ в особі його генерального директора перебуває під впливом російської пропаганди і не володіє достовірною інформацією», - наголошується у відкритому зверненні.
Держатомрегулювання категорично спростовує інформацію про нібито наявність запасів плутонію та збагаченого урану на захопленій росіянами Запорізькій АЕС, і в цілому в Україні, придатного для виготовлення ядерної зброї. «Це добре відомо МАГАТЕ, яке щорічно підтверджує у своїй Доповіді про застосування гарантій (Safeguards Implementation Report) дотримання Україною своїх зобов’язань щодо виключно мирного використання ядерного матеріалу, який знаходиться під її контролем», - наголошує Регулятор.
ДІЯРУ заявляє, що на Запорізькій АЕС не зберігалися і не зберігаються ні плутоній, ні збагачений уран, які можна було б використати у військових цілях. «Більше того, технічно і політично неможливо для України виготовити і зберігати збройний плутоній чи уран, навіть у кількості кількох грамів, через відсутність технології та політичну заборону її отримання. Дуже сумно, що зухвала брехня російської пропаганди транслюється на високому рівні топ-чиновника МАГАТЕ», - зазначається у відкритому зверненні.
Держатомрегулювання нагадує, що відповідно до резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17 від 03 березня 2022 року «Наслідки ситуації в Україні для безпеки, фізичного захисту та гарантій» рф повинна негайно припинити всі дії, спрямовані проти ядерних об’єктів в Україні, і повернути контроль над усіма захопленими ядерними установками українській стороні. Також, згідно з пунктом 4 цієї резолюції, Генеральному директору МАГАТЕ і Секретаріату Агентства доручено відстежувати ситуацію в Україні та звітувати перед Радою керуючих щодо відповідних порушень і загроз безпеці ядерних об’єктів в Україні.
Відтак, в.о. голови ДІЯРУ закликає очільника МАГАТЕ до сприяння Україні у її вимогах щодо негайного виведення російських військ, воєнної техніки та персоналу «Росатома» з майданчика ЗАЕС та м. Енергодара, що було б найбільшою гарантією безпечного функціонування Запорізької АЕС. «А також до вимоги припинення обстрілу території України крилатими та оперативно-тактичними ракетами, оскільки такі обстріли потенційно можуть призвести до планетарної катастрофи, більшої за своїми наслідками, ніж Чорнобильська та Фукусімська аварії разом узяті», - наголошує ДІЯРУ.

АЕС