«Енергоатом» здав у експлуатацію маневрові потужності та 3-й та 4-й бризкальні басейни для охолодження води на Південноукраїнській АЕС

28.05.2022

 Вчора, 27 травня 2022 року, під час робочої поїздки т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна на Південноукраїнську АЕС були запущені в експлуатацію ще два - 3-й та 4-й - бризкальні басейни. Відтак, в роботі чотири з п'яти запланованих.

Як повідомив «Енергоатом» на своїй сторінці в соцмережі Facebook, це допоможе у літній період знизити на 7-8 градусів температуру води у ставку-охолоджувачі. Пониження температури сприятиме:
▪️ збереженню довкілля, флори та фауни ставка-охолоджувача;
▪️ зняттю обмежень у виробництві електроенергії влітку, які спричиняло недостатнє охолодження, та відповідно збільшити обсяги виробництва електроенергії на ПАЕС.
Також повідомляється, що в рамках робочої поїздки Петро Котін провів низку нарад щодо роботи ядерної енергетики в умовах воєнного стану, посилення фізичного захисту ядерних об‘єктів та показників роботи ПАЕС.
Компанія зазначила, що під час війни продовжено реалізацію раніше розпочатих інвестиційних програм і проєктів, особливо тих, які можуть дати значний ефект у короткостроковій перспективі. «І це – попри нанесену окупантами шкоду, проблеми з логістикою та постачанням обладнання, комплектуючих і матеріалів», - йдеться у повідомленні.
Також вчора «Енергоатом» повідомив, що  нещодавно завершив роботи з будівництва, пуско-наладки та випробування і під'єднав до енергосистеми України нові потужності з виробництва чистої електроенергії.  
«Це є важливим на сьогодні для підтримки базового режиму роботи вітчизняної атомної енергетики, регулювання пікових навантажень та підтримки частоти в українській енергосистемі. Нові підключені потужності – це також дешева і чиста енергія, та ще один крок до декарбонізації економіки України», - зазначила компанія. Петро Котін подякував працівникам «Енергоатома», які в такий складний період зуміли знайти технологічні та логістичні рішення, щоб завершити важливий проєкт. Які саме потужності «Енергоатом» не уточнює, але читачі розуміють.

АЕС