В.о. голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков про ядерний тероризм рф

27.05.2022
В.о. голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков дав інтерв’ю телеканалу «Україна 24».  Публікуємо його пряму мову.
Відповідаючи на запитання ведучого чим небезпечні захоплення атомних електростанцій, до чого це може призвести та яка ситуація наразі в цілому Олег Коріков повідомив:
Жодними документами: законами, нормами та правилами з безпеки, проєктом ядерної установки, міжнародними конвенціями, договорами не передбачено забезпечення ядерно-радіаційної безпеки ядерного об’єкта під час умов війни. Відтак у нас в умовах сучасних збройних технологій неможливо створити атомну електростанцію – і це просто безсенсово, яка б протистояла цим ризикам та загрозам.
Сьогодні ми маємо в Україні військові дії навколо ядерних радіаційно небезпечних об’єктів. Це конче небезпечно. Конче небезпечно – це я вам говорю як головний державний інспектор.
Якщо розбирати цю ситуацію далі, опуститися на рівень нижче за конкретними вимогами, межами та умовами, то, говорячи такою відносно простою мовою: наприклад системи ядерної безпеки, фізичної ядерної безпеки мають функціонувати у повному обсязі і постійно. Ось у конкретному кейсі Запорізької ядерної електростанції система фізичної безпеки повністю зруйнована. Ми маємо доступ несанкціонованого персоналу на територію атомної електростанції. Ми маємо незрозуміло який персонал, який стоїть на КПП та задає питання, коли персонал АЕС, який пройшов перевірку знань норм та правил з ЯРБ, допущений до роботи на Запорізькій АЕС, проходить крізь КПП, який охороняє незрозуміло хто. Відповідно може бути забезпечено доступ на територію АЕС кого завгодно. Наприклад, якби фахівці «Росатома» - вони не пройшли перевірку знань, норм і правил, стандартів українських АЕС, і у зв’язку із цим не мають права там знаходитися.
На запитання ведучого якщо на ЗАЕС відбудеться якась нерегламентована подія, які будуть наслідки та що робити, пан Коріков відповів:
Зазвичай на ядерному об’єкті має працювати система аварійного реагування на такі різного роду ситуації. Є аварійні бригади, структура Міністерства надзвичайних ситуацій, яка за сигналом взаємодії приїжджає та включається до роботи. У даному випадку як працює у нас ця система якраз було показано під час (подій) 4 березня, коли відбувалося захоплення Запорізької атомної електростанції. Була обстріляна територія проммайданчику з артилерійської зброї, була пошкоджена будівля учбово-тренувального центру та ще багато будівель було пошкоджено, і аварійна бригада не змогла вчасно прибути на місце, скажімо так, пошкодження, надати необхідну допомогу. У зв’язку із цим ми отримали серйозне пошкодження будівель та споруд. Ось, будь ласка, конкретний кейс.     

АЕС