ДНТЦ ЯРБ поінформувало про радіаційну безпеку після пожеж у Зоні відчуження

19.05.2022

 Пожежі 17-18 травня на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення не становлять загрози здоров’ю з точки зору радіаційної безпеки. Про це повідомив Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки, який зробив розрахунки на базі модулю лісових пожеж європейської системи підтримки прийняття рішень JRODOS. За інформацією Державного агентства з управління зоною відчуження це була найбільша за поточний рік пожежа масштабом більше 1 500 га.

Гасіння ускладнене вітром, обмеженими технічними ресурсами у зв’язку з наслідками окупації – викраденням та знищенням великої кількості техніки і пального, а також загрозою вибухів мін.
 Як зазначає ДНТЦ ЯРБ, упродовж 17 травня пожежа, що виникла поблизу села Опачичі, швидко поширювалася територією зони обов’язкового відселення та становила загрозу для населених пунктів, що межують із зоною відчуження. За його даними, внаслідок займання місцевості детонували вибухові пристрої, що були залишені окупантами. Проте близько 2-ї ночі 18 травня пожежу вдалося стримати та не допустити перекидання вогню на с. Страхолісся. 19 травня супутникові дані MODIS системи FIRMS не сповіщають про наявність осередків пожеж.
Водночас, за інформацією ДНТЦ ЯРБ, наразі рівень задимленості прилеглих територій залишається високим, подекуди спостерігається тління лісової підстилки та дерев.
Моделювання поширення повітряних мас, яке фахівці Центру здійснили на базі JRODOS із використанням результатів оперативної системи прогнозування погоди WRF-Україна з високою роздільною здатністю – 0.05град, свідчить, що за період гострої фази пожежі в ніч з 17 на 18 травня індивідуальні дози опромінення осіб, котрі перебували поблизу кордону зони обов’язкового відчуження є суттєво нижчими встановленого ліміту річної ефективної дози 1 мЗв та не перевищують 0,15 мкЗв ефективної дози. Тобто, пожежі не становлять загрози здоров’ю з точки зору радіаційної безпеки.
ДНТЦ ЯРБ також зазначає, що метеорологічна обстановка над Київською областю швидко змінюється, і дані моделювання є попередніми та потребують уточнення з подальшим підтвердженням за допомогою результатів моніторингу приземного шару повітря.
У своєму інформаційному повідомленні ДНТЦ ЯРБ зазначило, що приборканню вогню дуже сприяла метеорологічна ситуація із опадами, оперативне реагування ДСНС та допомога місцевих жителів, які упродовж усього часу пожежі, незважаючи на відсутність спеціального спорядження та засобів індивідуального захисту, сприяли екіпажам ДСНС України в приборканні вогню. За інформацією ДАЗВ, гасінням пожежі займалися частина ДПРЗ-11 ДСНС та пожежні ДСП «Північна Пуща».

Компанії