СБУ та ДБР перевіряють заступника гендиректора ЧАЕС, який самовільно втік у Закарпаття

18.05.2022

 Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань у березні 2022 року затримали заступника генерального директора Чорнобильської атомної електростанції, який самовільно залишив місце служби в умовах воєнного стану та переховувався на території Закарпатської області. Як зазначає ДБР, «військовослужбовець втік зі станції і не забезпечив фізичний захист об’єкту, що прямо входило в його функціональні обов’язки». Йому повідомлено про підозру в самовільному залишенні військової частини або місця служби, а також нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, вчиненому в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці (ч. 5 ст. 407 КК України). Звинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Джерела на ЧАЕС повідомляють, що йдеться про нового заступника директора, якому був підпорядкований відділ режиму фізичного захисту. Його призначили 2 роки тому, коли головою Державного агентства України з управління зоною відчуження було призначено Сергія Калашника. Підозрюваний є співробітником СБУ. 
ДБР із СБУ провели обшуки в адміністративних приміщеннях ЧАЕС, а також за місцем проживання фігуранта. Під час слідчих дій вилучено документи та цифрові носії інформації. Також, слідчі провели допити свідків, заплановано проведення судової психологічної експертизи та допити посадових осіб ЧАЕС.
ДБР також повідомила, що у ході слідства перевіряє можливу причетність посадовця до проведення підривної діяльності проти України. Зокрема, йде перевірка чи сприяв він військовим рф у захопленні ЧАЕС наприкінці лютого.
За результатами проведених слідчих дій вирішуватиметься питання щодо повідомлення посадовцю про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).
Процесуальне керівництво здійснює Закарпатська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері.

Зняття з експлуатації