МАГАТЕ заперечило розробку Україною ядерної зброї, висловило занепокоєння наявністю представників «Росатома» на ЗАЕС та повідомило про відновлення передачі даних з ЧАЕС

12.05.2022

 МАГАТЕ заперечило будь-які припущення щодо розробки Україною ядерної зброї. Це підтверджують проведені Агентством у квітні інспекції ядерних об’єктів. Водночас МАГАТЕ занепокоєне ситуацією з поводженням з ядерними матеріалами на Запорізькій АЕС, яка окупована російськими військами і куди представників МАГАТЕ не допускає російська сторона.

Таку інформацію озвучив на засіданні підкомітету Європарламенту з оборони і безпеки генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі.
«На будь-якій атомній станції є певні процедури, які час від часу потребують фізичної інвентаризації та інших дій на території об’єкта. Без цього ми не можемо надати міжнародному співтовариству інформацію, де ці ядерні матеріали знаходяться та що відбувається з ними… Ми відкидаємо таку ситуацію, коли існує місце, де знаходяться більше 30 000 кілограмів збагаченого урану та аналогічний обсяг плутонію, і я не можу прийти та провести інспекцію», - заявив Ґроссі.
За його словами, ситуація, що склалася на атомних об’єктах України після початку російського вторгнення, є далекою від вирішення. Особливо напруженою є ситуація на найбільшій в Європі Запорізькій АЕС.
«АЕС продовжує обслуговуватися українським персоналом «Енергоатома», але контролюють станцію  російські військові. На ЗАЕС присутні також якісь російські фахівці, функції яких не зовсім зрозумілі. Вочевидь, ці люди долучені до управління станцією, що йде всупереч всім існуючим або можливим принципам безпеки. Є потенціал для непогодження, для напруги, для суперечливих інструкцій», - наголосив генеральний директор МАГАТЕ. Нагадаємо, що Україна неодноразово повідомляла, що «якісь російські фахівці» є представниками «Росатома».
Крім того, у своїй черговій заяві від 11 травня МАГАТЕ повідомило, що дистанційну передачу даних про гарантії з Чорнобильської атомної електростанції повністю відновлено. «Це сталося внаслідок розгортання нових каналів передачі на основі супутникових технологій та інших технічних робіт, проведених Агентством з моменту візиту інспекторів та технічних спеціалістів з охорони безпеки на Чорнобильську АЕС, 26-27 квітня 2022 року», - йдеться у Оновленні 75.
Також МАГАТЕ додало, що вперше після двомісячної перерви дані з усіх об’єктів, включаючи атомні електростанції та сховища відпрацьованого ядерного палива, передані до Агентства.
За інформацією МАГАТЕ, в роботі 7 з 15 діючих атомних енергоблоків на чотирьох українських АЕС: два на окупованій (МАГАТЕ використало формулювання підконтрольній) росією Запорізькій АЕС, два на Рівненській АЕС, два на Південноукраїнській АЕС та один на Хмельницькій АЕС. 

АЕС