Чорнобильська АЕС повністю відновила хімічний контроль якості води

10.05.2022

 З 9 травня на Чорнобильській АЕС повністю відновлено контроль хімічних показників водно-хімічного режиму сховища відпрацьованого ядерного палива №1 (СВЯП-1). Про це повідомила пресслужба ЧАЕС із посиланням на заступника директора технічного з поводження з радіоактивними відходами ЧАЕС Олександра Скомарохова.

Як відомо, причиною часткового призупинення контролю за показниками стала окупація промислового майданчика Чорнобильської АЕС російськими окупантами у період з 24 лютого по 31 березня 2022 року, а відтак неможливість доступу персоналу відповідної кваліфікації.
Часткове припинення контролю з 25 березня 2022 року було узгоджене з регулятором — Державною інспекцією ядерного регулювання України, - повідомляє ЧАЕС.
Водночас, оскільки питання стану води є важливим - вода на мокрому сховищі ВЯП виконує функції відведення залишкового тепла та захисту персоналу від опромінення - оперативний персонал ЧАЕС  дистанційно отримав навички виконувати відбір проб води та контроль її хімічних показників. Проте, звісно, такий контроль здійснювався не у повному обсязі.
Наразі кваліфікований персонал для проведення контролю хімічних показників водно-хімічного режиму СВЯП-1 перебуває на майданчику ЧАЕС та контроль за станом води поновлено у повному обсязі.

Зняття з експлуатації