Промисловий майданчик Чорнобильської АЕС розміновано, а знайдена колба з радіоактивною речовиною ніколи не належала ЧАЕС

09.05.2022

 5 травня було завершено роботи з виявлення вибухонебезпечних предметів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. Як повідомила ЧАЕС, перевіркою займалися бійці Національної гвардії України із залученням фахівців з радіохімічного захисту ДСНС України.

«В ході розмінування було досліджено та убезпечено майданчик ЧАЕС, зовнішні об'єкти станції, об'єкти її життєзабезпечення та залізничну колію. Після такої перевірки персонал станції зможе безпечно працювати на своїх робочих місцях та на майданчику в цілому», — коментує начальник служби фізичного захисту ЧАЕС Олександр Перерва.
Також ЧАЕС повідомила сьогодні, що оприлюднена 7 травня на офіційному Telegram-каналі НАЕК «Енергоатом» інформація про буцімто знайдену колбу з радіоактивною речовиною, що була викрадена під час окупації росіянами Чорнобильської АЕС не відповідає дійсності.
Чорнобильська АЕС повідомляє, що «під час окупації промислового майданчика станції жодних ядерних чи радіоактивних речовин викрадено не було. Працівники ЧАЕС зберегли повний контроль над ядерними та радіоактивними матеріалами на території станції».
ЧАЕС закликає НАЕК «Енергоатом» спростувати дезінформацію та видалити повідомлення.
Також сьогодні на ЧАЕС відновила роботу станція заряджання вогнегасників. Про це повідомив начальник ремонтно-механічного цеху Володимир Хміль, - йдеться на сайті Чорнобильської АЕС.
Установка знаходиться у приміщенні, яке під час окупації ЧАЕС було зайняте та розграбоване військами російської федерації. За словами начальника РМЦ, в результаті того, що у будівлі перебував окупант, багато обладнання цеху було вкрадено або пошкоджено.
«Установка заряджання вогнегасників дуже важлива для безпеки ЧАЕС. На ній ми проводимо заряджання та перевірку вогнегасників, а також — їх технічне обслуговування. За 6 днів роботи персонал РМЦ зміг відновити компресорне обладнання, відновити комплектність інструменту (шляхом перекидання його з інших дільниць цеху), а також відмити та відчистити приміщення після окупантів-вандалів», - зазначив Володимир Хміль.

Зняття з експлуатації